EU förväntar inga problem med ryska gasleveranser genom Ukraina

Ukraina och Ryssland borde kunna nå fram till ett avtal i slutet av 2019 om transport av naturgas till Europeiska unionen, anser EU-kommissionen. Foto: Naftogaz

Efter ett möte mellan EU, Ukraina och Ryssland förväntar sig Europeiska kommissionen inga problem med gasförsörjning.

- För Europa innebär ryska gasleveranser via Ukraina under vintern inga problem meddelade EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för Europas energiunion, Maros Sefcovic efter ett trilateralt möte mellan parterna i Bryssel, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Före mötet meddelade Naftogaz, Ukrainas statliga energiföretag, att man inte var särskilt optimistisk när det gällde att nå framsteg i förhandlingarna, som startade den 21 januari.

Naftogaz anklagade ryssarna för att ha förhalat förhandlingarna om gasleveranser för att samtidigt ha fortsatt med bygget av gasledningen Nord Stream 2, som bland annat läggs intill gränsen till danska territorialvatten.

- Om allt går bra, och om alla aktörer arbetar mot samma mål, är jag övertygad om att denna process kommer att avslutas framgångsrikt i slutet av året, sade Maros Sefcovic efter mötet med ryska och ukrainska tjänstemän.