Oro i Gazprom över Nord Stream 2

Fartyget Pioneering Spirit installerar Nord Stream 2-rörledningen i svenska vatten. Källa: Nord Stream 2 AG

Enligt Reuters är det ryska gasföretaget oroligt för att gasledningen kan stängas av på grund av nya amerikanska sanktioner.

 Gazprom, som står i spetsen för det kontroversiella Nord Stream 2-projektet, har i ett dokument erkänt att projektet riskerar att stängas av på grund av politiskt tryck, skriver Reuters, som har sett dokumentet.

USA har redan med sina sanktioner bromsat projektet från december 2019 och ett år framåt. Amerikanerna tror att den rysk-tyska gasledningen kommer att göra Europa beroende av rysk gas. Samtidigt har USA själva stora intressen av att exportera LNG till den europeiska marknaden.

 Men det Gazprom-ledda konsortiet bakom rörledningen har nu återupptagit arbetet och har sedan fredag ​​haft tillstånd att lägga rör inom Danmarks exklusiva ekonomiska zon utanför Bornholm. Där kommer ryssarna att använda fartyget Fortuna. Men enligt Reuters har USA nu också planer på att sanktionera detta fartyg.

I dokumentet, enligt Reuters, skriver Gazprom att "exceptionella omständigheter" behövs för att stärka planerna för anslutningen. Företaget påpekar också att det troligen kommer att tvingas betala ersättning om projektet försenas eller avbryts.

 Sanktioner från USA har fått globala spelare som Allseas, DNV GL, Zurich Insurance Group och danska Rambøll att lämna projektet.