Tysklands första RFNBO-vätgas når förare i Rhen-Ruhr

Gas från Trailblazer-projektet kommer att säljas vid tankstationer i tyska Rhen-Ruhr-regionen. Det är i dagsläget inte offentligt exakt när försäljningen inleds eller hur lång avtalsperioden är, men avtalet markerar starten på en ny fas för vätgasdrivna transporter i Tyskland. Foto: H2 Mobility
Gas från Trailblazer-projektet kommer att säljas vid tankstationer i tyska Rhen-Ruhr-regionen. Det är i dagsläget inte offentligt exakt när försäljningen inleds eller hur lång avtalsperioden är, men avtalet markerar starten på en ny fas för vätgasdrivna transporter i Tyskland. Foto: H2 Mobility

Förare i Tyskland kommer från och med i sommar kunna tanka så kallad RFNBO-certifierad grön vätgas vid utvalda stationer. Det står klart efter att Tysklands största operatör av vätgastankstationer, H2 Mobility, tecknat ett flerårigt avtal med det franska industrigasföretaget Air Liquide.

Avtalet omfattar upp till 1 000 ton förnybar vätgas per år från Air Liquides befintliga anläggning Trailblazer i den tyska staden Oberhausen. Projektet har en elektrolyskapacitet på 20 megawatt och är det första i Tyskland som uppfyller EU:s kriterier för så kallade Renewable Fuels of Non-Biological Origin – på svenska: förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung.

– Kontraktet är ett viktigt steg i vår ambition att senast 2028 driva samtliga våra över 60 stationer med grön vätgas, säger Frank Fronzke, vd för H2 Mobility.

Vad innebär RFNBO-vätgas?

RFNBO, eller förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung, är en kategori inom EU-lagstiftningen som avser vätgas och andra syntetiska bränslen som produceras med el från nybyggda, förnybara energikällor. Syftet med regelverket är att säkerställa att den el som används i elektrolysanläggningar inte konkurrerar med elbehovet i det befintliga elnätet – och därmed inte ersätts av fossil energi.

Definitionen av RFNBO fastställdes sommaren 2023 och publicerades i EU:s officiella tidning. Enligt de så kallade additionality-kraven måste elen komma från nya anläggningar som inte har fått statsstöd för sina investerings- eller driftskostnader. Om anläggningen är direkt kopplad till elektrolysören gäller kraven omedelbart. För el via elhandelsavtal, så kallade Power Purchase Agreements (PPA), börjar reglerna gälla 2028, med ett övergångsundantag fram till 2038 för redan tecknade avtal.

EU-reglerna kräver också att vätgasproduktionen geografiskt och tidsmässigt stämmer överens med den förnybara elproduktionen. För PPA-baserade projekt innebär detta att både el och vätgas måste produceras inom samma budzon på elmarknaden, och det måste månatligen kunna styrkas att elen verkligen kommer från dessa nya källor. Från 2030 kommer även en så kallad timmatchning att krävas, vilket innebär att elproduktionen och vätgasproduktionen ska ske inom samma timme.

Ett undantag från timkravet gäller om elpriserna på dagens spotmarknad understiger 20 euro per megawattimme – då anses förhållandena tillräckligt fördelaktiga för att elen ska klassas som grön.

EU-krav och klimatcertifiering

EU-lagstiftningen kräver att medlemsstaternas transportsektorer senast 2030 ska använda minst en procent RFNBO-bränslen i sin bränslemix.

För att ett vätgasprojekt ska kunna klassas som RFNBO krävs en oberoende certifiering. I Air Liquides fall har detta skett genom den tyska aktören DEKRA Certification, som använt sig av den internationella standarden ISCC – International Sustainability and Carbon Certification. ISCC är ett av tre certifieringssystem som har godkänts av EU-kommissionen för att verifiera klimatavtryck och spårbarhet för så kallade gröna molekyler i hela värdekedjan.

Air Liquide blev i april 2025 först i Tyskland med att få sitt projekt certifierat enligt dessa kriterier. Det gör att företaget nu kan leverera vätgas som uppfyller EU:s definition av verkligt grön vätgas – och därmed möta den ökande efterfrågan från transportsektorn.

Denna satsning visar hur EU:s regelverk för vätgas får praktisk betydelse. Genom att koppla produktion, elförsörjning och användning i transportsektorn till strikt kontrollerade krav kan branschen utvecklas utan att förlita sig på fossila alternativ eller urholka elförsörjningen.

Samtidigt återstår många utmaningar – bland annat hur tidskraven ska uppfyllas i större skala och hur kostnadsnivåerna för RFNBO-vätgas ska kunna konkurrera med andra drivmedel. Men med initiativ som detta har det första steget tagits mot en mer reglerad och verifierbart hållbar vätgasekonomi.

Källa:
Hydrogen Insight – "RFNBO-certified clean hydrogen to be sold to German drivers for the first time"