Slutgranskning pågår för finskt slutförvar av kärnbränsle

I slutförvaret kommer det använda kärnbränslet att placeras i berggrunden på ett djup av cirka 430 meter. Förvarssystemet består av en tätt sluten järn-kopparkapsel, en omgivande buffert av bentonitlera, återfyllnadsmaterial av svällande lera i tunnlarna, tätningsstrukturer för tunnlar och utrymmen samt det omgivande berget. Foto: Posiva
I slutförvaret kommer det använda kärnbränslet att placeras i berggrunden på ett djup av cirka 430 meter. Förvarssystemet består av en tätt sluten järn-kopparkapsel, en omgivande buffert av bentonitlera, återfyllnadsmaterial av svällande lera i tunnlarna, tätningsstrukturer för tunnlar och utrymmen samt det omgivande berget. Foto: Posiva

Finlands strålsäkerhetsmyndighet väntas färdigställa sin granskning av världens första slutförvar för använt kärnbränsle före årets slut.

Finlands strålsäkerhetsmyndighet STUK ligger fortfarande i fas med att avsluta sin granskning av Posivas ansökan om att få driva världens första slutförvar för använt kärnbränsle, trots kvarstående brister i det underlag som bolaget lämnat in.

Posiva Oy, som ansvarar för hantering av radioaktivt avfall i Finland, lämnade in sin ansökan om drifttillstånd till Arbets- och näringsministeriet i slutet av december 2021. Ansökan omfattar både inkapslingsanläggningen och själva slutförvaret, som nu är under uppförande i Olkiluoto. Enligt planerna ska anläggningen tas i drift under andra halvan av 2020-talet. Posiva söker tillstånd att driva anläggningen från mars 2024 till utgången av år 2070.

Slutgranskning pågår för finskt slutförvar av kärnbränsle

Regeringen i Finland fattar det slutliga beslutet i frågan, men innan dess krävs ett positivt utlåtande från STUK. Myndigheten inledde sin granskning i maj 2022 efter att ha bedömt att Posivas inlämnade material var tillräckligt för att påbörja processen. Ministeriet hade initialt begärt ett utlåtande senast vid utgången av 2023, men STUK begärde i januari i fjol att tidsfristen skulle förlängas till slutet av 2024. I december beslutade ministeriet att ytterligare skjuta fram tidsfristen till den 31 december 2025.

Fördröjningar till följd av uppdateringar och granskning

STUK har nyligen meddelat att det fortfarande finns brister i underlaget från Posiva som behöver åtgärdas. Samtidigt har bolaget gjort förändringar i sina ursprungliga planer, vilket lett till att dokumentationen behövt uppdateras – något som påverkat tidplanen för STUK:s granskning.

– Uppdateringarna har fördröjt vårt arbete mer än väntat under årets första månader, uppger STUK.

Trots att granskningsarbetet nu befinner sig i sitt slutskede kan det slutgiltiga utlåtandet inte färdigställas förrän samtliga delar av ansökan har granskats och godkänts.

– Så snart vi får in det återstående materialet och de kompletteringar vi begärt, kan bedömningen slutföras och ett utlåtande lämnas, säger Antti Tynkkynen, projektledare vid STUK.

STUK bedömer att om inga ytterligare klargöranden krävs på grund av framtida uppdateringar från Posiva, kan granskningen av tillståndsansökan bli klar i god tid före årsskiftet.

Testkörningar och organisatorisk beredskap granskas

Slutförvaret i Olkiluoto är placerat på ett djup av cirka 430 meter i berggrunden. Det använda kärnbränslet kommer att kapslas in i järn-kopparbehållare, som omges av en buffert av bentonitlera. Systemet inkluderar även återfyllnadsmaterial i tunnlarna, tätningsstrukturer samt det omgivande berget.

I slutet av augusti meddelade Posiva att en testkörning av slutförvaret inletts. Testfasen, som förväntas pågå i flera månader, sker utan att något använt kärnbränsle hanteras i nuläget.

Enligt STUK har övervakningen av testkörningarna varit en tidskrävande del av granskningsarbetet.

– Under första kvartalet 2025 krävde vi att Posiva skulle undersöka statusen på systemen i inkapslings- och slutförvarsanläggningen samt genomföra testkörningar för hela anläggningen. STUK har ännu inte mottagit de flesta av testkörningsrapporterna för de säkerhetsklassade systemen och har därför inte kunnat göra en samlad bedömning av testresultaten, meddelar myndigheten.

Utöver de tekniska aspekterna granskar STUK också Posivas organisatoriska beredskap att ta slutförvaret i drift. Under hösten 2024 inledde myndigheten en förstärkt tillsyn av organisationen. I början av detta år infördes också särskilda metoder för händelseutredning, i syfte att fördjupa analysen av de observationer som gjorts och deras bakomliggande orsaker. Samtidigt arbetar STUK med att utveckla sin egen tillsynsverksamhet.

– Jag ser det som positivt att myndigheten, utöver våra egna bedömningar, vidtar egna åtgärder för att försäkra sig om att vår verksamhet uppfyller alla säkerhetskrav, säger Ilkka Poikolainen, verkställande direktör för Posiva.

Hundraårigt uppdrag efter tillstånd

Posiva beviljades bygglov för projektet i november 2015 och byggarbetet inleddes i december 2016. När ett drifttillstånd väl har erhållits kan bolaget påbörja den faktiska slutdeponeringen av använt kärnbränsle från drift vid TVO:s kärnkraftverk i Olkiluoto och Fortums anläggning i Lovisa. Förvarsverksamheten beräknas pågå i omkring hundra år innan anläggningen slutligen försluts.

Källa: World Nuclear News. Artikel: Warwick Pipe.