Solceller i Strängnäs minskar både utsläpp och hyreskostnader

Fastighetsbolaget Fastighetsrespons i Strängnäs satsar på solceller för att minska sin klimatpåverkan och sänka kostnaderna för sina hyresgäster. Foto: Lina Östling
Fastighetsbolaget Fastighetsrespons i Strängnäs satsar på solceller för att minska sin klimatpåverkan och sänka kostnaderna för sina hyresgäster. Foto: Lina Östling

Fastighetsbolaget Fastighetsrespons i Strängnäs har valt att installera solceller på taket till sitt kontor i området Kvitten. Syftet är att både minska klimatpåverkan och sänka elkostnader för hyresgästerna.

– Genom att producera egen el kan vi sänka hyreskostnaderna för våra hyresgäster samtidigt som vi minskar utsläppen från vår energianvändning – säger Thomas Linder, vd på Fastighetsrespons.

Solenergin kommer i första hand att användas i den egna fastigheten. Vid byggnaden finns även tre laddstolpar som gör det möjligt för både personal och hyresgäster att ladda sina elbilar. Om det uppstår ett överskott av el, kan detta säljas vidare till andra i Strängnäs.

– Då krävs batterilagring och där är vi inte ännu – förklarar Thomas Linder, med hänvisning till att solcellerna inte täcker hela behovet.

Installationen är en del av ett större samarbete mellan Solör Bioenergi och Strängnäs kommunföretag. Tillsammans satsar de 60 miljoner kronor på ett klimat- och energiarbete inom kommunen. Genom Klimatfond Strängnäs kan fler lokala aktörer, som företag, föreningar och kommunen, få tillgång till stöd för att genomföra liknande åtgärder.

En tydlig del av ett långsiktigt miljöarbete

Solcellsanläggningen ingår i Fastighetsrespons bredare miljöstrategi. Företaget är miljöcertifierat enligt standarden ISO 14001, och ett av målen i detta arbete är att engagera sig lokalt i hållbarhetsfrågor.

– Solcellerna är vårt bidrag till att minska utsläppen från energianvändning i Strängnäs kommun – konstaterar Thomas Linder.

Arbetet med certifieringen har letts av Elin Sköld, som är konstruktör och byggadministratör inom koncernen. Hon ansvarar även för kvalitets- och miljöarbetet.

– Det viktiga är att miljöledningssystemet verkligen hjälper oss att arbeta mer klimatsmart och inte bara är ett certifikat på väggen – säger Elin Sköld.

Fastighetsrespons delar sina lokaler med de koncerngemensamma bolagen Carpri AB och Byggrespons i Mälardalen. Huset är ritat och byggt av koncernens egna konsulter med särskilt fokus på energieffektivitet, bland annat genom extra isolering.

– Det handlar både om ett klimattänk och att det är kul med hus – att få rita åt oss själva och dra nytta av all kunskap vi har inom koncernen – säger Thomas Linder.

Redan innan solcellerna installerades var byggnadens energianvändning låg – under 61 kilowattimmar per kvadratmeter – vilket är gränsen för att en byggnad ska kunna klassas som grön. Solcellsanläggningen, som har en kapacitet på 50 kilowatt, är därför inte ett krav för klassningen utan ett steg för att möta en ökande elförbrukning och stärka fastighetens ekonomi över tid.

Beräkningar visar att omkring åttio procent av elen som produceras av solpanelerna kommer att användas direkt i fastigheten.

Lokal rådgivning och ekonomiskt stöd avgjorde

För att dimensionera anläggningen fick Fastighetsrespons hjälp av Energikontoret i Mälardalen. Organisationen ger stöd till både privata företag och offentlig verksamhet i omställningen till mer hållbar energianvändning.

– Det var perfekt att kunna få den hjälpen – de hjälpte oss att dimensionera hela anläggningen – säger Thomas Linder.

Totalt har 114 solpaneler installerats av en lokal leverantör under våren. Projektet hade inte blivit verklighet utan det ekonomiska stödet från Klimatfond Strängnäs.

– Stödet från Klimatfond Strängnäs var avgörande för att vi kunde sätta igång. Utan det hade vi inte gjort det – konstaterar Thomas Linder.

Källa: Fastighetsrespons