Engagemanget för lokal och regional energiplanering ökar i Sverige, i takt med att behovet av att elektrifiera och ställa om energisystemet blir alltmer påtagligt. I Västerbotten spelar samverkan en central roll i arbetet.
Elektrifieringen är en avgörande del av den klimatomställning som nu pågår. För att kommuner och regioner ska kunna bidra på ett effektivt sätt behöver energiplaneringen utvecklas och integreras i samhällsplaneringen. Det är ett arbete som nu får ökat stöd från Energimyndigheten, som under 2025 beviljar fler projekt och samtidigt följer redan pågående initiativ runt om i landet.
Västerbotten är ett av de län där planeringen tagit fart.
– Energiplanarbetet kommer bli otroligt viktigt för oss i den här omställningen vi står inför. Vi måste veta var vi står någonstans och vart vi vill, säger Bengt Strömgren vid Region Västerbotten.
Stöd till ett växande antal lokala projekt
Energimyndigheten arbetar aktivt med att finansiera och möjliggöra nya initiativ inom energiplanering. Just nu pågår ett tjugotal projekt, och ytterligare omkring femton beräknas inledas under året.
Det handlar om satsningar som inte bara ska stötta elektrifieringen, utan också bidra till en bredare grön omställning och stärkt försörjningstrygghet. Finansieringen riktar sig till kommuner, regioner, länsstyrelser och andra myndigheter som vill ta en mer aktiv roll i utvecklingen av framtidens energisystem.
– Vi fortsätter att aktivt vägleda och bidra till att lösa regionala utmaningar och ta vara på möjligheterna med elektrifiering, säger Kristian Schoning, analytiker med fokus på elproduktion och samhälle vid Energimyndigheten.
En viktig komponent i arbetet är att öka kunskapen om energiplaneringens roll och potential. Det sker bland annat genom möten och digitala träffar där kommuner får möjlighet att utbyta erfarenheter.
Kunskapsspridning genom webbinarier
För att ytterligare stärka förståelsen för hur energiplanering kan användas som ett konkret verktyg i samhällsutvecklingen, anordnar Energimyndigheten ett webbinarium den 7 maj.
Källa: Energimyndigheten