Första vätgaspipelinen i södra Tyskland under uppförande

Badenova Netz tekniska direktör Julie Bürkle-Weiss och projektledare H Wölfle övervakar arbetet med att lägga den första vätgaspipelinen i södra Tyskland. Foto: Badenova Netze
Badenova Netz tekniska direktör Julie Bürkle-Weiss och projektledare H Wölfle övervakar arbetet med att lägga den första vätgaspipelinen i södra Tyskland. Foto: Badenova Netze

Badenova Netze har inlett byggandet av södra Tysklands första vätgaspipeline – ett 58 kilometer långt rörledningssystem som kommer att bli en del av landets nationella kärnnät för vätgas. Det praktiska arbetet började redan i mars i år, med de första 350 meterna lagda nära Albbruck i slutet av april. Detta utgör starten på projektet H2@Hochrhein, som beskrivs som en av de största investeringarna i Badenova Netzes historia.

Ledningen, som ska kunna transportera upp till sexhundra megawatt grön vätgas, sträcker sig från Grenzach-Wyhlen vid den schweiziska gränsen till Waldshut-Tiengen, endast ett par kilometer från Schweiz.

– Ledningen kommer i första hand att förse energiintensiv industri längs Hochrhein med grön vätgas, säger företaget som har sitt säte i Freiburg. Hela projektet beräknas vara färdigställt först år 2030.

Ska kopplas till 50 megawattsprojekt

Rörledningen är tänkt att kopplas till ett planerat vätgasprojekt på femtio megawatt i Albbruck, som energibolaget RWE står bakom och som beräknas tas i drift 2029. Samtidigt öppnar systemet för att även ta emot vätgas som produceras lokalt eller förs in från andra områden – exempelvis från Schweiz.

– Vi ser oss som en del av en rörelse som inte väntar på morgondagen – utan agerar i dag, säger Julie Bürkle-Weiss, teknisk direktör vid Badenova Netze. – För oss är det här tidiga byggstarten ett tydligt budskap: vi tar ansvar, driver arbetet framåt och skapar konkreta förutsättningar för energiomställningen på lokal nivå.

Även koncernchefen för moderbolaget Badenova, Dirk Sattur, lyfter fram vikten av en fungerande vätgasinfrastruktur.

– Utvecklingen av ett effektivt vätgassystem är en central del av energiomställningen. Att vi hör till de första som genomför byggnationen visar att vi är med och formar omställningen aktivt, konkret och med mod, säger han.

En del av Tysklands nationella vätgasnät

Initiativet i södra Tyskland ska på sikt kopplas till Tysklands nationella vätgasnät, ett omfattande projekt som presenterades första gången i maj 2023 av dåvarande regeringen bestående av socialdemokraterna, De gröna och liberala FDP.

Det ursprungliga målet var att nätet skulle omfatta elvatusen tvåhundra kilometer och stå klart till år 2032. I november samma år presenterade regeringen en konkret plan: ett nätverk på nio tusen sjuhundra kilometer till en kostnad av nitton komma åtta miljarder euro, med planerad driftstart 2025. Nätverket skulle binda samman hamnar, industrier, kraftverk och lagringsanläggningar över hela landet.

Men i april 2024 beslutade regeringen att skjuta fram färdigställandet med fem år till 2037, som en del av en politisk uppgörelse om finansieringen. Samma månad godkände förbundsdagen projektet, och i juni beviljade Europeiska kommissionen tre miljarder euro i stöd. Utöver det lanserade Tysklands utvecklingsbank KfW ett nationellt stödprogram på tjugofyra miljarder euro för att täcka inledande kostnader för nätverksoperatörerna.

Godkännandet från landets federala nätmyndighet kom i oktober 2024 – en förutsättning för att byggarbetena skulle kunna ta fart.

Pilotsträckor har redan fyllts med vätgas

Redan i mars i år fylldes den första sträckan av det nationella nätet med vätgas i nordöstra Tyskland. Kort därefter började även en femtiofem kilometer lång ledning i nordväst att tas i bruk – till största delen återanvänd från befintlig gasinfrastruktur.

Ytterligare en vecka senare meddelades att en tjugofem kilometer lång sektion av en tidigare gasledning i östra Tyskland hade konverterats och fyllts med vätgas.

Badenova Netze betonar vikten av samarbete för att skapa en sammanhängande och hållbar infrastruktur för vätgas.

– Omställningen lyckas bara om vi ser vätgas som ett helhetssystem – från produktion och distribution till slutanvändning, säger Julie Bürkle-Weiss. – I uppstartsfasen är det särskilt viktigt att samla regionala projekt och bygga upp marknadsmässiga strukturer.

För att nå detta mål samarbetar företaget med aktörer som RWE och Bosch i ett gemensamt initiativ för övre Rhendalen.

Källa: Hydrogen Insight