Google tar nytt steg i riktning mot kärnkraft – stödjer tre nya projekt

Googles kontorsbyggnad i New York rymmer företagets största annonsförsäljningsteam. Ett fotografi av fasaden mot Ninth Avenue på 111 Eighth Avenue i Chelseadistriktet på Manhattan. Bilden visar Googles nyligen tillagda företagslogotyp – företaget är nuvarande ägare och största hyresgäst i byggnaden vid tiden då fotografiet togs. Foto: Wikipedia Common. Kredit: Scott Roy Atwood –
Googles kontorsbyggnad i New York rymmer företagets största annonsförsäljningsteam. Ett fotografi av fasaden mot Ninth Avenue på 111 Eighth Avenue i Chelseadistriktet på Manhattan. Bilden visar Googles nyligen tillagda företagslogotyp – företaget är nuvarande ägare och största hyresgäst i byggnaden vid tiden då fotografiet togs. Foto: Wikipedia Common. Kredit: Scott Roy Atwood –

Teknikföretaget Google har beslutat att gå in med tidigt kapital för att stödja utvecklingen av tre nya potentiella kärnkraftsprojekt i USA. Det är bolaget Elementl Power som ska identifiera och förbereda platserna, med målet att varje anläggning ska kunna leverera minst 600 megawatt elkapacitet.

Det exakta beloppet på Googles investering har inte offentliggjorts, och inte heller vilka geografiska platser som är aktuella i denna fas. Men enligt båda företagen markerar avtalet ett nytt steg i jakten på ren och tillförlitlig baskraft för framtidens elnät.

– Det här är en del av vårt fortsatta arbete för att säkra baskraft dygnet runt till våra verksamheter och samtidigt bidra till att stärka elnäten, uppger Google i ett uttalande.

Företaget framhåller att satsningen också är ett sätt att koppla kapitalinvesteringar direkt till efterfrågan på koldioxidfri el, samtidigt som Google får möjlighet att teckna framtida kraftköpsavtal när projekten är färdiga.

Samarbete för att nå klimatmål

Bakom planerna står också ett bredare mål – att göra avancerad kärnkraft till en konkret del av energiförsörjningen senast år 2035. Elementl Power, som grundades år 2022, beskriver sig som en teknikneutral utvecklare av kärnkraftsprojekt. Företaget erbjuder nyckelfärdiga lösningar för kunder som vill ha tillgång till ren el men inte själva äga eller driva kärnkraftverk.

– För att kunna bygga nya kärnkraftverk krävs betydande kapital, och det här är precis den typ av samarbete som behövs, säger Elementl Powers ordförande och vd Chris Colbert.

Han lyfter fram behovet av pålitlig och prisstabil elproduktion utan koldioxidutsläpp – särskilt i takt med att fler företag försöker nå sina nettonollmål.

Elementl planerar att arbeta vidare med att utvärdera teknik, konstruktion, leverantörer och lokala elbolag i syfte att välja ut de mest lämpade platserna för en snabbare utveckling.

Företagets långsiktiga ambition är att etablera över 10 gigawatt ny kärnkraftskapacitet i USA till år 2035. Om det lyckas skulle det motsvara flera procent av hela den amerikanska elproduktionen.

Ökande intresse från tekniksektorn

Google är inte det enda stora teknikföretaget som visar intresse för kärnkraft. Företaget undertecknade redan i oktober 2024 ett avtal med Kairos Power om att köpa el från framtida reaktorer som kyls med fluorsalt och är utformade för höga temperaturer. Målet är att Kairos Power ska utveckla en anläggning med upp till 500 megawatt kapacitet till år 2035, där Google köper både el och så kallade miljöattribut.

I samband med det avtalet uppgav Google att kärnkraften kan bidra till att företaget uppnår sitt mål om noll nettoutsläpp i hela verksamheten och leverantörskedjan till år 2030.

Liknande initiativ pågår hos flera av Googles branschkollegor. Amazon, Microsoft och Meta (ägare av Facebook) har alla de senaste månaderna ingått avtal som kan bana väg för användning av kärnteknik i framtidens datacenter. De ser kärnkraft som ett sätt att få stabil och tillförlitlig elförsörjning dygnet runt, utan att öka utsläppen.

Datahallar är redan i dag stora elförbrukare – och behovet väntas öka i takt med att AI, molntjänster och digitalisering kräver allt mer energi. Samtidigt är många teknikbolag pressade att visa hur de ska minska sina klimatavtryck. Det gör energifrågan till en central del av företagens framtida strategi.

I det sammanhanget ses kärnkraften av allt fler som ett möjligt komplement till sol och vind – inte minst eftersom den kan leverera el kontinuerligt, oavsett väder eller tid på dygnet.

Kärnkraftens roll i framtidens elsystem

Samtidigt återstår viktiga frågor kring kostnader, acceptans, regelverk och teknikutveckling. Många av de nya reaktortyperna, inklusive små modulära reaktorer (SMR), är ännu inte färdigutvecklade eller godkända av myndigheter. Tidplaner kan förändras, och investeringarna är långsiktiga.

Men enligt Google och Elementl är tidiga satsningar avgörande för att över huvud taget hinna bygga ut kapaciteten tillräckligt före år 2035. Det handlar inte bara om energiförsörjning till enskilda företag – utan också om att stärka motståndskraften i elnätet som helhet.

– Den här typen av projekt kan spela en viktig roll för att trygga tillgången på ren baskraft, säger Colbert.

Kärnkraftens framtid är fortfarande föremål för debatt i många länder. Men det är tydligt att intresset från stora teknikföretag nu bidrar till att påskynda både teknikutveckling och investeringsbeslut.

Källor. Elementl Power – pressmeddelande
Google – pressmeddelande
Kairos Power – informationsmaterial