Branschen efterlyste större satsningar på biokraft och biovärme

Erik Kornfeld, vd för Karlstad Energi, föreläste om fjärrvärmens omställning till att bli helt fossilfri. Foto: Anders Carlsson

Biokraften är ett underskattat energislag, men kan vara helt avgörande för Sveriges försörjningstrygghet. Dessutom är den en viktig komponent i landets omställning mot en fossilfri framtid. Det var några av huvudbudskapen på Stora Biokraft och Värmekonferensen 2023 i Karlstad den 21–22 november.

Av: Anders Carlsson

 

b
Anna Törner, vd för Svebo, var moderator på Stora Biokraft och Värmekonferensen i Karlstad. Foto: Anders Carlsson

För 75 år sedan öppnade Karlstad stadens första kraftvärme- och fjärrvärmeverk. Det var inte bara en lokal nyhet utan den första anläggningen i hela Sverige. 

– Det blev starten på den framgångssaga som är Sveriges kraftvärme och fjärrvärme, sa Erik Kornfeld, vd för Karlstad Energi, vid sitt föredrag på konferensen.

Han kunde visa hur Sveriges fjärrvärmeproduktion gått från ett stort beroende av fossileldad olja 1980 till att i dag vara nästa helt fossilfritt. Koldioxidutsläppen har minskat med 80-85 procent per producerad värmeenhet –  där förnybar energi har spelat en stor roll.
– Vi ser att det är mycket återvunnen energi, bland annat från industrier, och mycket förnybar energi. Det är ju exempelvis mycket grot som vi har till förbränning.
 

b
Raziyeh Khodayari, ansvarig för miljö, hållbarhet och energitillförselfrågor på Energiföretagen, föreläste om bioenergins utmaningar och utvecklingsmöjligheter. Foto: Anders Carlsson
 

Försörjningtryggheten i orostider var ett genomgående tema på konferensen där vikten av att ta tillvara resurser inom Sverige poängterades.
– 98 procent av det Karlstad Energi använder kommer från det här området. Det är avfall, grot och annat inom en radie på ungefär 10 mil härifrån, sa Erik Kornfeld.

Karlstad kommuns dominerande utsläpp av CO2 kommer kommer i dag från transporter. Karlstad Energi har tagit fram flera strategier för att minska dem.
– Vi har tittat på möjligheten till vätgasproduktion vid våra anläggningar och vi har tittat på hur vi kan använda värmen från pannorna till förgasning och för att producera antingen pyrolysolja, syntetisk biogas eller något annat som kan ersätta fossila bränslen, sa Erik Kornfeld.

Raziyeh Khodayari, ansvarig för miljö, hållbarhet och energitillförselfrågor på Energiföretagen, föreläste om bioenergins utmaningar och utvecklingsmöjligheter och berättade om några kommande projekt.
Mälarenergi skapar ett energilager i ett 300 000 kubikmeter stort bergrum, som tidigare varit oljelager. Bergrummet ska kunna lagra 13 GWh fjärrvärme och samtidigt ge utrymme för mer elproduktion – utan att Mälarenergi behöver bygga ett nytt kraftvärmeverk.

 

b
Kommunstyrelsens ordförande i Karlstad kommun, Linda Larsson (S), inledde konferensen med en föreläsning om Värmland som nav i skoglig bioekonomi och samhällssäkerhet. Foto: Anders Carlsson

 

I Örnsköldsvik byggs en fabrik för elektrobränsle. Tillverkningen av elektrometanol bygger på tre olika processer: avskiljning av koldioxid, tillverkning av förnybar vätgas och metanolsyntes. Koldioxiden ska fångas in från rökgaserna från Övik Energis bioeldade kraftvärmeverk. Totalt ska 70 000 ton koldioxid om året fångas in. Att den är biogen, det vill säga att den kommer från förbränning av biomassa, är en viktig förutsättning för att slutprodukten ska bli fossilfri.

Det råder en ökad europeisk konkurrens om biobränsle. Den svaga svenska valutan gör att importen minskar och exporten ökar. Högre priser för biobränsle är ett kraftigt incitament för att kunna ta ut mer grot ur skogen. 
– Men där finns lite problem. Det är inte så att den personal och de maskiner som krävs alltid finns tillgängliga. Det kommer att ta tid innan allt är på plats. Ännu viktigare är att det är politiken som måste sätta ramarna och säkerställa att skogsägarna kan tjäna pengar på investeringar de gör. Och just nu finns inte de här signalerna, sa Raziyeh Khodayari.