Tyska politiker vill återinföra kärnkraften 

Avstängt tyskt kärnkraftverk i Neckarwestheim. Foto: EnBW Kernkraft GmbH

Ledande politiker från det tyska kristdemokratiska partiet (CDU/CSU) och det liberala FDP (Freie Demokratische Partei) argumenterar för att Tyskland bör återgå till kärnkraft, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). 

Denna ståndpunkt framförs som en lösning på landets ekonomiska kris och den försvagade situationen inom tysk industri.

Politikerna kräver att nyligen nedstängda reaktorer ska återstartas och att förberedelser ska göras för att bygga moderna småreaktorer. Bayerns ministerpresident Markus Söder (CSU) betonade i en intervju med FAZ att det krävs "grundläggande politiska förändringar, särskilt inom energiområdet". 

Moderna minireaktorer

Markus Söder förespråkar att Tysklands befintliga reaktorer omedelbart återstartas under krisen och att övergången till modernare, mindre och effektivare reaktorer bör påskyndas för att Tyskland ska kunna förbli konkurrenskraftigt och samtidigt uppfylla sina klimatmål.

Som FAZ påpekar är små kärnreaktorer (SMRs) av intresse för flera europeiska länder, inklusive Polen, Nederländerna och Frankrike. Jens Spahn (CDU) beskriver nedstängningen av Tysklands senaste reaktorer "mitt i en energikris" som ett "allvarligt misstag av den nuvarande så kallade trafikljuskoalitionen av SPD, De Gröna och FDP". 

Kräver omstart

Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer (CDU) understryker behovet av att återstarta kärnkraftverk och menar att energiomställningen har misslyckats och måste startas om. Christian Dürr, ledare för FDP:s parlamentariska grupp i Bundestag, framhåller att Tyskland "inte bör ge upp kärnkraften" och att moderna reaktorkoncept som SMRs bör övervägas.

Enligt FAZ har Tyskland nyligen stängt ner fem reaktorer – Isar 2, Brokdorf, Emsland, Neckarwestheim och Grohnde. Experter konstaterar att det kan vara billigare att modernisera dessa anläggningar än att ersätta dem med helt nya gaseldade kraftverk.

Fortsatt koleldning

Även om kärnkraftverk inte är billiga, erkänner experterna att ett system som kombinerar pålitlig kärnkraft med el från förnybara källor är billigare än att fortsätta med den nuvarande energiomställningen. De påpekar att energiomställningen fortfarande befinner sig i ett tidigt skede, med koleldade kraftverk fortfarande i drift.

Många östeuropeiska länder planerar att bygga nya kärnkraftverk, inklusive Polen, Rumänien och Tjeckiska republiken. "Om det inte skulle löna sig, varför skulle de då göra det?" frågar sig FAZ.

Källa: FAZ