Vattenfall sänker avgifterna med miljardbelopp

Jessica Gow/TT: Sänker avgiften. Arkivbild.

Vi beslutar om våra elnätsavgifter inför varje år och hösten 2022 pekade allt mot att elpriserna skulle fortsätta vara höga. Nu har vi glädjande sett hur elpriserna har sjunkit mycket mer än vad vi trodde. Då vill vi korrigera det i innevarande år. Därmed sänker vi priserna nu, i halvårsskiftet, för att kalibrera mot faktiska elpriser, säger Vattenfall Eldistributions marknadschef Cecilia Zetterström till TT.

Sänkningen blir mellan 700 och 2 100 kronor för en villakund och omkring 300 kronor för en lägenhetskund under perioden, enligt Vattenfall.

Sänkningen gäller perioden juli-december och motiveras av ett oväntat lågt elpris och lägre kostnader i region- och stamnät än väntat under vintern, enligt Vattenfall.

Det här är en tillfällig sänkning. Den handlar om innevarande år. Det är för tidigt att säga hur prisbanan kommer att bli för kommande år. Det är ett beslut som vi fattar under hösten, säger Zetterström.

Den lokala nätavgift som nu ska sänkas står för ungefär hälften av intäkterna för Vattenfall Eldistribution AB – en del av den statliga energijätten Vattenfall. Den sänkning som nu görs motsvarar i sin tur 17 procent av bolagets intäkter för lokalnätsavgifter på helåret 2023, enligt Zetterström.

Det motsvarar 1,1 miljard kronor i intäkter på året, säger hon.