Nya elprisrekord i norr

Johan Nilsson/TT: Elpriserna fortsätter uppåt, från redan höga nivåer, till nya rekordnivåer i norra Sverige. Arkivbild.

Den här prisnivån vi ser nu är mer i linje med vad vi kan förvänta oss här framåt i vinter, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbyrån Merlin & Metis, med hänvisning till prissättningen på terminsmarknaden.

Nya rekordpriser i norr

Dagspriset på el lyfter till 4:25 kronor per kilowattimme i hela landet på onsdag, enligt prissättningen på Nord Pool. Det kan jämföras med tisdagens dagspris på 3:73 kronor – redan det den högsta prisnivån på många veckor.

Onsdagspriset toppar under de så kallade höglasttimmarna, kring klockan 17–19, då priset är uppe på 5:49 kronor per kilowattimme.

Bakom prislyftet just nu ligger en kombination av omständigheter. Vindkraften går på halvfart samtidigt som efterfrågan ökar när vinterkylan börjar dra in över landet. Till det kommer högre prisläge på den europeiska kontinenten.

För att hitta ett högre dagspris än onsdagens får man gå tillbaka till pristopparna i södra Sverige kring månadsskiftet augusti–september. Och för de två prisområdena i norra delarna av Sverige är det nya rekordnivåer för andra dagen i rad.

Isläggning på älvarna

Priserna i landets fyra elområden har under stora delar av november rört sig både upp och ned på mer eller mindre exakt samma nivåer. Prissamordningen har bland annat hängt samman med att vattenkraften befunnit sig i ett säsongsmässigt pausläge – för att få på plats en bra isläggning på älvar och dammar i norr inför vintern.

Det har minskat produktionsförmågan men nu finns inga isrelaterade begränsningar i Luleälven, skriver statliga Vattenfalls pressekreterare Heidi Stenström i ett mejl till TT.

En annan faktor är isbildning på rotorbladet på vindkraftverken i norr, som påverkar produktionen där.

Det är huvudproblematiken, säger Holtz, när han förklarar varför priserna i de fyra prisområdena – som tidigare under året spretat markant – har börjat samordna sig.

Men enligt Holtz förklaras prissamordningen också av att det har varit ovanligt milt höstväder och mycket vindkraftproduktion i södra Sverige och på kontinenten, vilket har hållit ner priserna där.

Sedan har vi haft mycket regn över södra Norge, där en stor del av Nordens vattenkraft finns. Det har också pressat elpriserna i söder, säger Holtz.