Energikrisen får industriföretagen att rusa efter AI-lösningar

En fabrik som implementerat en AI-lösning är SKF:s fabrik i Saint-Cyr-sur-Loire i Frankrike. Där känner man nu till vilken ”impact” varje komponent har på energiförbrukningen. Foto: SKF

I Frankrike har regeringen beordrat tillverkningsindustrin att den måste snåla med energi, vilket fått den att vända sig till AI-lösningar, vilka genom att koppla samman produktionsdata med energipriser kan möjliggöra besparingar på upptill 10 procent. Det skriver branschmediet L’Usine Nouvelle, som besökt teknikmässan Sido ägnad åt AI och IoT, som nyligen avslutades i Lyon.

En fabrik som implementerat en IoT-lösning är SKF:s fabrik i Saint-Cyr-sur-Loire i Frankrike. Där känner man nu till vilken ”impact” varje komponent har på energiförbrukningen.

Till L’Usine Nouvelle berättar Arnaud Legrand, vd på start-up-företaget Energiencys specialiserat på AI-lösningar, att han sedan slutet av augusti är nedringd av företag som vill göra affärer.  Han beskriver dem som ”lätt panikartade”.

–Vissa företag har energikontrakt för år 2022, de måste omförhandla priserna och kalendern spelar dem inte i händerna. Eftersom de inte kan dribbla med priserna tvingas de minska volymerna, säger Arnaud Legrand.

Mjukvaran som Energiency tagit fram sammanställer produktionsdata från kundens anläggning och jämför den med energipriser.

 –När ni startar fabriken på måndag morgon, startar ni alla maskinerna samtidigt eller i kaskad? frågar sig Legrand för att ge ett exempel.

Mjukvaran tillåter kunder att uppnå besparingar på upp till 10 procent – eller bara några få procent för de största koncernerna, men det innebär ändå mycket när det gäller konkurrenskraft.