M och L jublar efter kärnkraftsbesked

Jonas Lindstedt/TT: Ringhals i Varbergs kommun i Halland. Arkivbild.

Vi behöver vindkraften som kan komma snabbt på plats, ge mycket el och billig el, säger han.

Sol, vind, vatten och kärnkraft – samtliga energislag kommer behövas framöver, konstaterar ministern. Sedan kan kärnkraft med så kallade SMR-reaktorer på längre sikt visa sig ha stor potential, säger han.

Men det vet vi inte än.

Vattenfalls besked välkomnas av M och L.

Jag tycker att det är fantastiskt glädjande nyheter att Vattenfall vill satsa på ny kärnkraft i södra Sverige. Det är precis det som behövs för att långsiktigt stabilisera elpriserna, säger Carl-Oskar Bolin (M), ordförande i näringsutskottet.

Moderna regelverk

I förra veckan gav regeringen Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att se över vilka åtgärder som behövs för att kunna utnyttja befintlig och framtida kärnkraft.

 Det är viktigt att vi har moderna regelverk på plats och att de utvecklas när ny teknik utvecklas, säger Khashayar Farmanbar.

För några år sedan lät det något annorlunda. Enligt den numera spruckna energiöverenskommelsen från 2016 mellan regeringen, Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet var målet att Sverige ska ha 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

Den målsättningen innebär inte att någon springer och stänger av kärnkraften. Det är en målsättning, kontrar energiministern sex år senare och tillägger att han tycker det är bra att Vattenfall undersöker förutsättningar för SMR, ett slags småskaliga kärnreaktorer.

Kräver ny lagstiftning

Varken M eller L tror dock att S sväng mot utökad kärnkraft kommer att hålla efter valet.

S har vaknat och insett att man inte kan vinna valet genom att göra Sverige kallt och lämna över en död jord till våra barn. Men varken MP, V eller C vill ju det här, säger Johan Pehrson (L).

Carl-Oskar Bolin säger att utredningen om två nya kärnkraftsreaktorer är bra men otillräckligt för energibehoven. Sverige måste enligt Bolin bygga nya kärnkraftverk även utanför tidigare kärnkraftsområden, vilket kräver ny lagstiftning.

Då behövs en ny regering, en regering som saknar kärnkraftsmotstånd, säger han.

MP: Pengar i sjön

Lorentz Tovatt, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, tror att Vattenfalls satsning är "pengar i sjön".

Det finns otroligt många ansökningar om att bygga vindkraft i Sverige, och det byggs både snabbare och billigare, säger han.

Framtiden ligger i förnybar energi, inte kärnkraft, fortsätter han.

Vi har inte en politik som innebär att man ska snabbavveckla befintlig kärnkraft, utan vi ser att det är en del av svensk elmix under en överskådlig framtid. Däremot ser vi att det är väldigt ineffektivt att satsa på kärnkraft när alternativen finns, det vill säga vind- och solkraft. Globalt i dag är 90 procent av alla ny elproduktion förnybar, då är det framtidståget och det vill vi inte missa, säger Lorentz Tovatt.