Nytt prestandarekord för solceller tillverkade av perovskit

Foto: National University of Singapore

Ett forskarlag vid National University of Singapore i Singapore har satt nytt rekord i energikonverteringseffektivitet för solceller tillverkade av materialet perovskit och organiska material.

Resultaten visar en energikonverteringseffektivitet på 23,6 procent, vilket är jämförbart med den för konventionella kiselsolceller. Detta bedöms vara ett tekniskt genombrott som kan bana väg för flexibla, lätta och ultratunna solceller för breda tillämpningsområden till låga kostnader.

 –Solceller som direkt omvandlar solenergi till el är bland de mest lovande teknikerna för ren energi. Hög energikonverteringseffektivitet hos solceller är avgörande för att generera mer elkraft på en begränsad yta och detta minskar i sin tur den totala kostnaden för att generera solenergi, säger en av forskarna, professor Hou Yi i ett pressmeddelande.

–Den huvudsakliga drivkraften bakom denna studie är att förbättra energikonverteringsseffektiviteten för perovskit/organiska solceller i kombination. I vårt senaste arbete har vi visat en energikonverteringseffektivitet på 23,6 procent – det är det bästa resultatet för den här typen av solceller hittills, tillägger forskaren Chen Wei, huvudförfattaren till studien.

Studien har publicerats i tidskriften Nature Energy. Forskningen utfördes i samarbete med forskare från University of Hong Kong och Southern University of Science and Technology.