Svenska kraftnät - Förlängt stopp av Ringhals 3 minskar överföringskapacitet

Bild: vattenfall

Ringhals marknaden meddelar att den pågående revisionen på Ringhals 3 förlängs på grund av att ett fel har uppstått under underhållsarbetet. Detta påverkar de interna flödena så att kapaciteterna i snitt 2 och 4 kommer att sänkas med ca 500 MW.

Revisionsperioden för Ringhals 3 förlängs nu med cirka 2 månader till den 27 augusti. Enligt Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät, är det först när även Ringhals 4 startar sin revision som läget blir mer ansträngt. Då är båda reaktorblocken bortkopplade från nätet i cirka 1 månad, eller från 28 jul till 27 augusti.

Förutom att de interna flödena i snitt 2 och 4 påverkas under perioden bedömer Svenska kraftnät att även kapaciteterna till utland kan behöva reduceras. Det som en effekt av att de interna flödet redan kommer att gå mer ”västerut” med en försvagad tryckpunkt på västkusten och försämra export- och importmöjligheter i västlig riktning.

Planerar ni att köpa tillgänglighet i form av kraftproduktion?

– Svenska kraftnät köper endast tillgänglighet i produktion för att klara kraftsystemparametrarna som behövs för en säker drift. Att effektbalansen går ihop är marknadens uppgift och det finns överföringskapacitet att handla in kraft från grannländerna. Visst kan det vid vissa underhållsavbrott behövas stöd och vi ser vidare på hur varje avbrott påverkas av förändringen.

Måste Sverige importera el?

– Det potentiellt största importbehovet har redan passerat i månadsskiftet maj/juni, då tre kärnkraftsblock var i revision samtidigt. Därefter får vi in produktion i södra Sverige efter genomförda revisioner vilket ger ett positivt bidrag. Det och att förbrukningen är låg under semesterperioden innebär att importbehovet inte blir lika stort som tidigare i våras.

Vad händer med elpriserna?

– När snitten utnyttjas maximalt blir elpriserna till stor del beroende av priserna i våra grannländer i söder. Med den effektbalans vi ser framför oss i Sverige får vi räkna med att elpriserna varierar mer än vanligt. Men detta avgörs ytterst av marknadsmekanismerna om utbud och efterfrågan.

Erik Ek konstaterar att detta nya läge är olyckligt men samtidigt är det ett scenario som Svenska kraftnät hade räknat som möjligt. Enligt honom förbättras situation på västkusten av att en spänningsreglerande anläggning i Stenkullen tas i drift vid midsommar samt att, även om inte Sydvästlänken är i kommersiell drift bidrar den markant med spänningsstabiliserande delar i södra Sverige sedan några veckor tillbaka.