Angela Merkel varnades för nödsituation efter att Tyskland hade erbjudit USA "en smutsig deal" om Nord Stream 2

Gasledningsrör för North Stream 2 staplade i norra Tyskland vid Östersjöns strand i Mukran. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Gerd Fahrenhorst

Angela Merkel skulle kunna hamna i en omedelbar energiförsörjningskris om det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2 avbryts, skriver tidningen Express. och citerar tysk miljöorganisation.

Den tyska regeringen erbjöd, enligt Express, USA:s tidigare president Donald Trump ekonomiskt stöd på upp till 1 miljard euro i ett försök att förhindra Washington från att införa sanktioner mot den kontroversiella Nord Stream 2-rörledningen, enligt ett dokument som publicerats av den oberoende tyska miljöorganisationen, DUH.

Gasledningen, som närmar sig slutförandet, skulle fördubbla mängden naturgas som levereras årligen från Ryssland till Tyskland. Enligt ett dokument erbjöd den tyska finansministern Olaf Scholz utrustning för import av flytande naturgas från USA i ett personligt brev riktat till sin dåvarande motsvarighet till finansminister Steve Mnuchin.

Sascha Mueller-Kraenner, DUH:s verkställande direktör, beskrev erbjudandet som en "skandal" och som en "smutsig affär på tredje parts bekostnad".

Enligt tidningen erbjöd den tyska regeringen att investera i utveckling av LNG-terminaler i Wilhelmshaven och Brunsbuettel vid Tysklands nordsjökust. I gengäld ombads USA enligt uppgift att tillåta " byggnation och drift av Nord Stream 2".

Rörledningen är avsedd att transportera 100 miljarder kubikmeter naturgas per år från Ryssland till Tyskland, men arbetet stoppades i december 2020 efter hotet om sanktioner från Washington.

USA och flera europeiska länder har sagt att rörledningen kommer att öka Europas energiberoende av Ryssland, kringgå Ukraina och omintetgöra Kievs möjligheter att bevara en lukrativ källa till transitintäkter.

I en färsk rapport hävdade chefen för den Oxford-baserade tankesmedjan Euro Intelligence Wolfgang Munchau att ” allt detta visar att Tyskland är desperat, mycket desperat, när det gäller att behålla Nord Stream 2" och att "koalitionen kommer att riskera mycket för att det ska hända ".