Reuters: En republikansk senat skapar osäkerhet om oljepriserna

Aktuell prognos sänker indirekt förväntningarna på efterfrågan på olja. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Geralt

En viss osäkerhet råder på oljemarknaden med anledning av USA:s presidentval, där ett slutgiltigt resultat fortfarande dröjer skriver Reuters. 

I USA räknas de sista rösterna i det fortfarande olösta presidentvalet. De redan räknade rösterna indikerar att demokraterna kommer att få en blygsam majoritet i representanthuset, medan det republikanska partiet verkar behålla kontrollen över senaten.

En republikansk senat förväntas hämma ett stort koronahjälppaket, vilket också skapar osäkerhet om oljepriserna.

Ett fat av den europeiska referensoljan, Brent, kostade 39,97 på fredag ​​morgon den 6 november mot 40,94 på eftermiddag dagen innan. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 37,76 dollar den 6 november mot 38,77 dollar på eftermiddag dagen innan. 

Europeiska kommissionen nedgraderade på torsdagen förväntningarna i sin ekonomiska höstprognos till följd av pandemin. Kommissionens bedömning är nu att EU-ländernas totala bruttonationalprodukt (BNP) inte kommer tillbaka till de nivåer som rådde före krisen före 2023. 

Prognosen sänker också indirekt förväntningarna på efterfrågan på olja. Bank of England har också gjort dystra ekonomiska förutsägelser. Enligt centralbanken finns det utsikter till en total ekonomisk nedgång i Storbritannien på 11 procent, skriver Reuters.

I Italien noterades den högsta infektionsökningen hittills på torsdag, medan USA förra veckan nådde över 100 000 dagliga infektioner.