Hjälppaket och minskning i bensindepåer lyfter oljemarknaden

Oljelager i Hongkong. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: PaddyBriggs

På grund av det godkända enorma biståndspaketet i USA sprider sig nu optimismen bland landets investerare.

Priserna på oljemarknaden stiger, eftersom USA:s representanthus har godkänt det föreslagna stödpaketet på 1 900 miljarder dollar, medan det rapporteras en stor nedgång i amerikanska gaslager.

En ökning av råoljelagren sätter dock tak på oljeprisökningarna, skriver Reuters.

Ett fat av den europeiska referensoljan, Brent, kostade 68,49 på morgonen den 11 mars mot 67,67 dollar dagen innan stängningstid. Den amerikanska WTI-oljan handlades till  64,97 mot $ 64,17 eftermiddag den 10 mars.

Med godkännandet av det historiskt stora biståndspaketet i representanthuset förväntas president Joe Biden, som själv föreslog stödpaketet i januari, underteckna paketet redan den 12 mars.

Hjälppaketet innebär bland annat att de flesta vuxna amerikaner får en check på 1 400 dollar.

Det sprider optimism bland investerare, som också håller fast vid historien om en förestående återöppning av det amerikanska samhället.

- Med hänsyn till den amerikanska stämningen om en förestående återöppning, indikerar det att oljepriset sannolikt kommer att stiga ytterligare", säger Stephen Innes, Axis chefstrateg.

Oljemarknadens siffror från US Department of Energy, EIA, visar en sänkning i landets bensinlager på 11,9 miljoner fat till totalt 231,6 miljoner fat.

Nedgången skiljer sig med en klar marginal från analytikernas mer optimistiska förväntningar, skriver Reuters.