Oljepriserna stiger något trots oroande utsikter

Organisationen för oljeexportländerna, Opec, tvingas ta flera komplicerade beslut i försök att begränsa den globala oljeproduktionen och för att kunna möta den svaga efterfrågan. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: 12707

Nedgången på oljemarknaden under de senaste dagarna vände på tisdag morgon den 27 oktober i form av lätta prishöjningar.

Prisnivån fortsätter dock att tyngas av oroande utsikter för växande oljeproduktion och snabbt ökande smittspridning, skriver Reuters.

Ett fat av den europeiska referensoljan, Brent, kostade 40,85 dollar på tisdag morgon den 27 oktober mot 40,60 dollar dagen innan vid bankernas stängningstid. Den amerikanska WTI-oljan handlades den 27 oktober till $ 38,93 mot $ 38,61 på måndag eftermiddag den 26 oktober.

Rekordhöga infektionsnivåer tvingar för närvarande fler länder att införa ytterligare begränsningar i kampen mot koronavirus. Dessa begränsningar pressar efterfrågan på olja.

- Vi uppskattar att efterfrågan får det mycket svårt i framtiden till följd av bland annat koronarestriktioner, säger Vivek Dhar, en råvareanalytiker vid Commonwealth Bank of Australia (CBA), till Reuters.

Banken uppskattar att priset på WTI-olja kommer att bli i genomsnitt 38 dollar under fjärde kvartalet, medan ett fat europeisk referensolja kommer att kosta i genomsnitt 41 dollar.

Medan efterfrågan minskar finns det utsikter till en ökning av den globala oljeproduktionen. Till analytikers överraskning verkar den libyska oljetillförseln nå 1 miljon fat om dagen redan under de närmaste veckorna.