Den andra coronavågen tynger oljemarknaden

De försämrade utsikterna för efterfrågan på olja sammanfaller också med Libyens strävan att nästan fördubbla landets oljeproduktion. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Geburibe

 

 

På måndagen den 26 oktober fortsätte oljepriserna att falla. Begränsningar på grund av koronavirus skapar osäkerhet på marknaden.

Oljepriserna sjunker med cirka 3 procent på måndag morgon den 26 oktober och fortsätter därmed förra veckans sjunkande trend.

Prisnedgången beror på den kraftiga uppgången av koronafall i både USA och Europa, vilket väcker oro för efterfrågan på olja medan utsikterna till ökat utbud paralyserar marknaden, skriver Reuters.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 41,03 dollar på måndag morgon den 26 oktober mot 42,23 dollar på fredag ​​eftermiddag veckan innan. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 39,10 dollar den 26 oktober mot 40,37 dollar på fredag ​​eftermiddag veckan innan.

Under helgen rapporterade USA sitt högsta antal koronainfektioner hittills, allt medan Frankrike rapporterade rekordantal infektioner på mer än 50 000 på söndagen, vilket underströk allvaret i den andra vågen.

Enligt Bloomberg News är det också dåligt i Italien och Spanien, som kämpar med partiella avstängningar respektive ett nationellt utegångsförbud.

- De senaste ökningarna av koronafall och ytterligare begränsningar över delar av Europa påverkar marknadssentimentet med en stark oro över vad det kommer att betyda för efterfrågan, skrev ING Economics i en anteckning enligt Reuters.

- Dessutom hjälper det inte att Libyen verkar återvända till marknaden snabbare än väntat, fortsätter ING.

Landets statliga oljebolag har meddelat att oljetillförseln kommer att överstiga 1 miljon fat om dagen på fyra veckor, skriver Bloomberg News.

I händelse av att utvecklingstrenden fortsätter i samma utsträckning, enligt Bloomberg News, är det mycket troligt att organisationen för oljeexportländerna och dess allierade, Opec +, kommer att skjuta upp en planerad lättnad av produktionsnedskärningarna.