Oljepriserna fortsätter att falla

Oljeborrning i djungel. Foto: Pixabay, kredit: RetinaCreative

Efterfrågan på olja förblir dämpad och detta sätter sitt prägel på priset.

Oljepriserna sjunker på fredag ​​den 23 oktober då coronavirus fortsätter att minska efterfrågan i USA och Europa, skriver Bloomberg News.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 42,49 dollar på fredag ​​morgon den 23 oktober mot 42,61 dollar på eftermiddag dagen innan. Amerikansk WTI-olja handlades till 40,66 dollar på fredagen den 23 oktober mot 40,87 dollar på eftermiddag dagen innan.

- Ökade volymer kommer från länder som Libyen, så det pris som fastnat i den låga delen av 40 dollar är ett tecken på försiktighet vid produktion, säger Victor Shum, IHS Markits biträdande direktör för energiförbrukning, till Bloomberg.

Det finns ökande bevis för att en andra coronavåg kommer att vända efterfrågan i Europa och USA, skriver Bloomberg. Antalet smittade slog ett rekord i Frankrike på torsdagen den 22 oktober  och i USA steg bensinlagret till den högsta nivån sedan maj.

I synnerhet måste de europeiska centrala oljeenheterna minska produktionen, säger Peter Vanacker, VD för det finska raffinaderiet Neste Oyj, och pekade på minskande efterfrågan.

Rysslands president Vladimir Putin har sagt att Ryssland är redo att förlänga produktionsnedskärningarna vid behov.