Minskande efterfrågan på bioetanol i USA skapar problem för Novozymes

- Vi har sett att läget för bioenergin har förbättrats under tredje kvartalet 2020 jämfört med årets andra kvartal, säger Ester Baiget, VD för Novozymes, till Ritzau Finans. Foto: Novozymes,

- Volatiliteten har ökat enormt efter covid-19-utbrottet. Men nu kan vi se en avmattning av förhållandena under tredje kvartalet jämfört med tidigare, säger Ester Baiget, VD för Novozymes, till Ritzaus Finans.

Den betydande nedgången i försäljningen av enzymer för produktion av bioenergi, som Novozymes har kunnat notera i år, har planat ut under tredje kvartalet. Men det kom också från en massiv nedgång under andra kvartalet. Siffrorna för tredje kvartalet är betydligt mer glädjande.

De är dock ännu inte riktigt bra ändå, och glansen har gått från det som tidigare sågs som ett gyllene ägg i Novozymes korg: bensinens gröna efterträdare, bioetanol, där Novozymes tillverkar enzymerna för produktion.

Den organiska tillväxten minskade med 5 procent i juli, augusti och september. Men det är trots allt ett bättre resultat än den massiva tillväxtnedgång på 37 procent som divisionen hade under andra kvartalet.

Under de första nio månaderna 2020 minskade den organiska tillväxten med 11 procent.

- Vi räknar med en tvåsiffrig nedgång i tillväxt i år, säger hon.

Nedgången under tredje kvartalet är relaterad till en minskning av efterfrågan på bioetanol i USA. Bioetanolen blandas med bensin.

Det har hänt för att människor har arbetat hemifrån som ett resultat av restriktioner som hemtransport och stängning av samhället som införts i samband med koronapandemin.

Enligt danska Sydbank visar marknadsdata för amerikansk etanolproduktion, som står för ungefär hälften av den globala etanolproduktionen, en nedgång på 9,6 procent. under tredje kvartalet 2020 jämfört med samma period förra året mot en nedgång i produktionen under andra kvartalet med över 30 procent.