Exxon Mobil ökar sitt koldioxidavtryck avsevärt

Exxon Mobils oljeraffinaderi i Baton Rouge, USA. Foto: Wikimedia, Kredit: Adbar

Exxon Mobils produktionsplaner kommer att öka företagets koldioxidavtryck med utsläpp motsvarande den totala produktionen i Grekland. Det visar läckta, interna dokument som nyhetsbyrån Bloomberg har publicerat.

Medan Exxon Mobils europeiska konkurrenter som BP och Shell har lanserat stora planer för att minska oljeberoendet och deras globala koldioxidutsläpp planerar den amerikanska jätten uppenbarligen att gå i en annan riktning.

Enligt Böoomber News har Exxon Mobil velat öka produktionen i en sådan utsträckning att företagets koldioxidavtryck skulle öka med 17 procent fram till 2025. Siffrorna kommer från Exxon själv i form av interna dokument.

De bygger på en serie tillväxtplaner, som skulle fördubbla intäkterna till 2025, men som fastställdes innan coronapandemin bröt ut.

I april 2020 tvingades företaget att minska en tredjedel av sina planerade investeringar på grund av pandemin och den därmed sammanhängande minskningen av efterfrågan på olja.

I juli uppgav dock Exxon att det skulle skjuta upp projekten snarare än att avbryta dem. Om Exxon slutar implementera alla sina planer kommer det att innebära att minst en miljon fat mer per dag måste produceras, vilket kommer att resultera i ovannämnda koldioxidutsläpp. Och det är utan att ta hänsyn till konsumtionen av olja som utgör huvuddelen av problemet.

Exxon har aldrig förbundit sig att minska sin olje- eller gasproduktion och har inte heller några ambitioner att bli CO2-neutrala. Exxons expansionsplaner är centrerade kring Permian Basin, offshoreolja i Brasilien och Guyana, liksom LNG-projekt i Moçambique och Papua Nya Guinea.