Oväntad ökning av amerikanska oljelager sänker oljepriserna

Foto: Creative Commons Lic. Kredit, drpepperscott230

Oljeindustrin står inför den största nedgången när det gäller efterfrågan i branschens historia, enligt en kommentar från Eurasia Group.

Oljepriserna sjönk på morgonen den 23 september efter att en branschgrupp släppt sina amerikanska aktiesiffror som pekade på en ökning istället för en förväntad nedgång. Detta väckte stor oro och farhågor om en minskad efterfrågan.

Ett fat europeisk referensolja, Brent, kostade 41,42 dollar den 23 september mot 41,54 dollar på dagen innan. Den amerikanska WTI-oljan handlades till 39,48 dollar den 23 september mot 39,52 dollar jämfört med eftermiddag dagen innan.

Ett ökande antal bekräftade Covid-19-infektioner i Frankrike och Spanien, liksom sannolikheten för nya initiativ i Storbritannien, har förnyat oron över minskande bränsleefterfrågan.

Samtidigt har oljelager i USA ökat med 691 000 fat under vecka 38, visar siffror från industrikoncernen Eurasia Group enligt Reuters.

Analytiker förväntade sig en minskning av oljelagren med 2,3 miljoner fat.

Bensinlagren har dock sjunkit med nästan 700 000 fat , nästan åtta gånger högre än väntat ,vilket tyder på att det fortfarande finns en viss efterfrågan på bränsle.

- Den globala efterfrågan på olja kommer att minska med mer än 10 procent under året till cirka 90 miljoner fat om dagen på grund av Covid-19-krisen, skrev Eurasia Group i en analytisk kommentar enligt Reuters.

- Det kommer att markera den största nedgången i efterfrågan i branschens historia, påpekar gruppen.

De officiella siffrorna för de amerikanska oljelagren kommer att publiceras på onsdagkväll den 23 september av US Department of Energy, EIA.

I Libyen räknar landets nationella oljebolag med att öka oljeproduktionen med 250 000 fat per dag, enligt Reuters.