Nya och befintliga anläggningar i hetluften när nya föreskrifter träder i kraft

Från och med 1 december i år gäller arbetsmiljöverkets föreskrift 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar. Föreskriften gäller för trycksatta anordningar i kontrollkass A & B, både för nya och befintliga anläggningar.

Arbetsmiljöverkets föreskrift 2017:3 Användning och kontroll av trycksatta anordningar ersätter: 2005:3 Besiktning av trycksatta anordningar, 2002:1 Användning av trycksatta anordningar, 2001: Gasflaskor, samtidigt försvinner 2005:2 Tillverkning av vissa behållare rörledningar och anläggningar.

Roger Malmström på Kiwa Inspecta berättar vad som är viktigt att tänka på och var man borde börja.

– Föreskriften gäller för trycksatta anordningar i kontrollkass A & B, klassningen sker via tabeller där farlighetsklass på media, tryck, temperatur, effekt med mera används. Kontrollklass A & B får endast användas om ett ackrediterat kontroll organ har bedömt att det uppfyller ställda krav.

Sätt fokus på det nya

Även om de nya föreskrifterna kan betyda ändringar, menar Roger att det inte behöver vara för utmanande, det handlar om konsekvent och pågående arbete.  

– Kraven på kontroll har funnits sedan länge, arbetsgivaren måste starta arbetet med det som är nytt i föreskriften för att kunna uppfylla den då den träder i kraft. Arbetsgivaren måste också avgöra om det behövs något för att övervaka sin anordning under drift på annat sätt än ständig övervakning.

Nedan listas de största ändringarna i jämförelse med de äldre föreskrifterna:

  • Arbetsgivaren ska avgöra om det behövs något för att övervaka sin anordning under drift på annat sätt än ständig övervakning.
  • Vissa trycksatta anordningar skall ha en livslängdsjournal, exempel på vad som kan ge krav på livslängsjournal är korrosion, errosion, utmattning med mera
  • För alla pannor skall ett kontrollorgan som är ackrediterad för uppgiften, bedöma vilken typ av övervakning pannan får användas under.
  • Den som övervakar en panna skall vara certifierad för uppgiften
  • Arbetsgivaren skall dokumentera uppdraget att övervaka en panna. Dokumentet skall identifiera den som har uppdraget, och upplysa om vilka arbetsuppgifter som ingår.
  • Kraven på riskbedömningar skärps och gäller bland annat uppställning, användning, bedömning vid reparation och dylikt

– Det är viktigt att arbetsgivaren tar allt i beaktning när föreskrifterna träder i kraft. Speciellt då vissa delar också har övergångsregler, avslutar Roger Malmström.