Mälarenergi stänger ned koleldade Panna 4

I september kommer Mälarenergis styrelseordförande Staffan Jansson att stänga ned panna 4 på Kraftvärmeverket i Västerås för gott. Beslutet är en del av Mälarenergis mest ambitiösa mål någonsin – att bli kvitt kol och olja i sin energiproduktion till år 2020.

Ett stort steg på den färden är att stänga ned de delar av verksamheten som använder dessa bränslen för att framställa el och fjärrvärme. Panna 4 har varit en av de anläggningarna som försett Västeråsarna med trygg försörjning av både värme och el sedan 1973. År 2020 kommer Mälarenergis nya anläggning Block 7 att tas i drift. Den kommer att använda återvunnet trä som bränsle och därmed blir energiproduktionen helt fri från kol och olja.

– Jag är stolt över att vi vågar gå framåt och stolt över alla inom Mälarenergi som arbetar med att driva och sköta våra anläggningar och ständigt utveckla dem mot mer hållbar energiframställning. Kraftvärme med Panna 4 har varit en fantastisk lösning för sin tid och nu tar vi nästa steg, säger Niklas Gunnar som är affärsområdeschef för Värme inom Mälarenergi.