Kryogen heliumkylning och världens mest kraftfulla neutronkälla sätter Lund på energikartan. European Spallation Source eller ESS, är en sameuropeisk forskningsanläggning som just nu byggs och ska stå klar för framstående och nydanande experiment. Där ska man utveckla forskningen som använder sig av neutronkällor för att studera material på molekyl- och atomnivå. ESS blir också granne med den världsledande synkrotronljusanläggningen MAX IV som invigdes i juni 2016.
Gränserna är få, man tror att ESS kommer möjliggöra för nästa generations neutronforskare att kunna lära sig ännu mer om den mänskliga hjärnan, dess neurala nätverk och hur minnet fungerar. Upptäckter som i sin tur skulle kunna tillämpas för att föra vetenskapen om artificiell intelligens framåt.
Till och med möjligheten att undersöka universums ursprung, att försöka förena de inkompatibla teorierna för gravitation och kvantfysik och leda till andra genombrott bortom fantasins gränser.
Vi har delat upp projektet i två heltäckande exklusiva reportage, ett i detta nummer, Nordisk Energi nr 3 och ett i Nordisk Energi nr 4.
Men förutom att djupdyka i tekniken som präglar forskningen om material på molekylär och atomär nivå har vi även varit på plats på Elfack 2017 och samlat några högintressanta utställare i en salig blandning. Ett fullspäckat program med Big Data, IoT, smarta elnät och preventivt underhåll blandas med branschaktörer och deras senaste innovationer.
Missa inte heller senaste rapporteringen från bygget av Energi- och Miljöcenter™ på Sobacken och världens första robotsystem för avfallssortering i Malmö.
Läs allt detta och mycket mer i Nordisk Energi nr 3 2017.