På elcykel genom Sverige

Bagaren från Umeå, Mikael Lövgren, ska elcykla genom södra Sverige och lära sig mer om småskaligt mathantverk. Längs vägen samlar han in pengar till en biståndsorganisation.
Mikael Lövgren öppnade surdegsbageri och brödbutik i Umeå och drev det i flera år, därefter startade han bageri i Luleå.
Nu är det dags för nästa utmaning i livet – att ta sig runt i stora delar av Sverige på en kombinerad kunskaps- och insamlingsresa. Resan startade vid Crescents cykelfabrik i Varberg, eftersom cykelfabriken stöttar projektet:
– Jag brinner för surdegar och gamla kulturspannmål, och idén med resan är att träffa lite nördiga bönder och mjölnare som kan lära mig mer. På vissa ställen kommer jag stanna och hjälpa till med produktionen, säger Mikael Lövgren.
Elcykelresan, som kommer att ta 4-5 veckor och troligen cirka 200 mil, syftar också till att samla in pengar till en biståndsorganisation som driver projekt som arbetar för att ge människor i olika delar av Afrika tillgång till mark och utveckla jordbruket.
– De har ett sympatiskt sätt att hjälpa, hela byn engagera i gemensamma projekt för att utveckla bland annat jordbruk. Och det finns förstås en koppling mellan det hantverk jag vill lära mig mer om och projekt som We Effect driver. Jag är medveten om att det jag kan göra är i liten skala men jag hoppas att det blir en fortsättning nästa år och att jag kan åka dit över också.
Valet av elcykel för resan är ingen slump.
– Med elcykeln kommer jag närmare människor, man känner dofter på ett annat sätt och kan ta det lite lugnare. Att lämna bilen är fantastiskt, jag vill gärna bidra till att väcka intresse även för elcykelns fördelar.
Mikael kommer även att använda en Thule cykelkärra som han kommer att förses med solceller, som ska ladda kamera och dator under resans gång.
– Allt hänger ihop – det småskaliga hantverket, det enkla och att försöka göra bra saker med minimal miljöpåverkan. Det är kul att bidra på sitt sätt, säger Mikael.
Mikaels rutt påbörjades alltså vid Crescents cykelfabrik i Varberg i fredags (11 augusti), och går därefter mellan olika platser i Västra Götaland, Västmanland, Sörmland, Östergötland, Småland, Halland och Skåne.