Regeringen har nyligen beslutat om stöd till ett projekt som ska genomföra jämförande livscykelanalyser av ett typhus med fem olika teoretiskt tillämpade konstruktionstyper.
Målsättningen är att ytterligare öka bygg- och fastighetssektorns kunskap om hur byggnader påverkar klimatet under hela sin livscykel och hur valet av konstruktion kan bidra till att minska koldioxidutsläppen.
Projektets resultat hoppas bli ett betydelsefullt underlag i den fortsatta utvecklingen av livscykelanalyser och för att hitta effektiva åtgärder att minska energianvändning och klimatpåverkan från byggnader under hela deras livslängd.
– Det är viktigt att öka kunskapen om byggnaders klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv. Det här projektet kan ses som en del i arbetet för att få nya regler som inkluderar byggprocessen i energikraven på nya byggprojekt, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson
Sveriges Byggindustrier genomför projektet tillsammans med flera aktörer i byggbranschen och det är en fortsättning på ett tidigare projekt där livscykelanalyser genomfördes på två olika typer av flerbostadshus, ett i betong och ett i trä.
Stödet är på 250 000 kronor och slutresultatet ska redovisas till Regeringskansliet senast den 30 september 2018.