Los Energy lanserar sin senaste marknadsrapport och har denna gång valt att lyfta omvärlden och vilka händelser som påverkar elpriset och hur.
Både en svensk nedskärning av kärnkraften och ett nytt avtal mellan Tyskland och Danmark har påverkat elpriserna i juni, skriver Los. En annan faktor som kan ha betydelse är en värmebölja i Beijing i sommar.
Juni är en månad då elpriset normalt kan pressas ner rejält när snösmältningen i fjällen fyller vattenmagasinen. Men eftersom det mesta av snön ligger kvar i norr har priserna hållit sig relativt stabila. I genomsnitt blev priset 26,39 øre/KWh på grossistmarknaden (snittpris för Stockholm). Detta är ungefär 10 procent lägre än genomsnittet för juni under de senaste 10 åren. Och trots att resursbalansen är betydligt bättre nu än förra sommaren hamnar priset på nästan samma nivå.
Orsaken till att priserna inte gick ner påtagligt hittar vi utomlands, menar Los: De internationella energipriserna på kol och olja var extremt låga förra året men har nu stigit igen. Detta pressar upp elpriserna i Europa och därmed även i Norden.
Sverige har under juni månad minskat antalet kärnkraftsreaktorer från nio till åtta. Efter 45 års drift och 110 producerade TWh (110 miljarder kWh) stängdes reaktor 1 i Oskarshamn för gott den 19 juni.
Sverige har haft 12 aktiva reaktorer, men de äldsta har lagts ner för länge sedan. Reaktorerna i Barsebäck stängdes mellan 1999 och 2004, och reaktor 2 i Oskarshamn stängdes 2013. Det är bestämt att avveckla Ringhals 1 och 2 (R1, R2).
Nya säkerhetskrav gör att den svenska kärnkraften står inför enorma investeringar om den ska kunna fortsätta producera efter 2020. Sveriges betydande utbyggnad av ny kraftproduktion och de begränsade möjligheterna att kunna exportera överskottet gör det osäkert huruvida en reaktor ändå kommer att stängas före utgången av 2020.
Medan kärnkraften läggs ner utökas stödet till ny produktion av förnybar energi – bättre känt som det norsk-svenska elcertifikatsystemet. Den svenska regeringen beslutade nyligen att utöka detta stödprogram. Det innebär att Sverige kommer att fortsätta på egen hand utan Norge efter 2020 och stimulera för ytterligare 18 TWh årlig kraftproduktion fram till 2030.
Los lyfter också Energiewende i Tyskland vilken beskrivs ha lett till en våldsam boom för kraftproduktionen. Infrastrukturen räcker inte till i samband med utbyggnadstakten, och därför har Tyskland reducerat överföringarna från Danmark till Tyskland.
Men i juni enades myndigheterna i Tyskland och Danmark om att anpassa dessa överföringar till EU:s handelsbestämmelser, som ska säkra fri rörlighet för varor och tjänster. Det nya avtalet innebär att överföringskapaciteten mellan de båda länderna ska femdubblas under de kommande tre åren, skriver Los.
Det innebär att mer kraft kommer att exporteras ut av Norden, efter en lång period med begränsade möjligheter till sådana överföringar. Denna begränsning har hållit priserna nere i Norden på konstlad väg, och nyheten om avtalet mellan Danmark och Tyskland räknades omedelbart in i kontrakten framåt i tiden – ett grepp som bidrog till att höja priserna något.
Vädret spelar också roll. Temperaturen i resten av världen har stor betydelse för elpriserna i Sverige. Värmeböljan i Europa har bidragit till att hålla uppe våra priser i juni, men även höga temperaturer i Beijing kan spela in här. Värmeböljor i Kina gör att användningen av luftkonditionering i storstäderna ökar kraftigt, vilket i si tur ger en onormalt stor efterfrågan på kolkraft.
Därmed kan det internationella kolpriset påverkas, som i sin tur påverkar europeiska och nordiska elpriser, avslutar Los.