Tillsammans har fyra svenska städer, SLU, Eon, ICA Fastigheter, Veolia och Kraftringen utlyst en Open Innovation tävling om idéer till hur industriell överskottsvärme kan användas för matproduktion i städer.
Prispotten ligger på två miljoner svenska kronor.
Lund, Malmö, Oskarshamn och Bjuv söker alltså partners med innovativa lösningar som kan involveras i ett projekt för att konvertera överskottsvärme till produktion av mat eller annat biologiskt material i städerna. Syftet är bland annat att minska slöseri med energi och resurser som är skadligt för miljön både lokalt och globalt.
I de planerade anläggningarna ska överskottsvärmen användas till produktion av fisk och grönsaker och möjligen andra biologiska produkter. Hållbarhet och cirkulär ekonomi är några av nyckelorden.
Open innovation-tävlingen är uppdelad i tre etapper. Den första etappen är öppen och lösningsförslag på hela eller delar av utmaningen samlas in.
Ett antal förslag kommer att väljas ut för vidare bearbetning i tävlingens andra etapp där deltagarna får professionell rådgivning.
Ett tredje urvalssteg görs där förslagen utvecklas ytterligare innan den slutliga vinnaren koras i september 2018.