Nytt biomassakraftverk i Namibia

Projektet om ett nytt biomassakraftverk i Namibia finansieras av Europeiska investeringsbanken och EU:s förvaltningsfond för infrastruktur i Afrika.

 

Målet är att minska användningen av fossila bränslen, återställa savannen och stärka den lokala ekonomin.

I norra delen av Namibia finns områden som är lika stora som Tyskland, Österrike och Schweiz tillsammans. Dessa håller nu på att tas över av buskar och träd, enligt ett pressmeddelande från COWI. Buskarna gör det svårt för boskap att beta, det ska få följder för köttproduktionen och därigenom också för de lokala sysselsättningsnivåerna.

Men detta ska nu förbättras med ett nytt biomassaprojekt som ska använda buskarna som bränsle till ett biomassakraftverk.

– För att bevisa konceptet siktar det lokala kraftbolaget NamPower på att konstruera det första biomassakraftverket på 20 megawatt. Men projektet har mycket större potential, förklarar Marc Normann, marknadsdirektör för Industri och Energi på COWI i Danmark, som är konsult för projektet.

– På lång sikt är planen att bygga flera biomassakraftverk i norra Namibia för att återställa grässavannerna. Det här första projektet har bara till syfte att bevisa att det är möjligt att skörda och leverera behandlad träflis för att driva moderna biomassakraftverk i Namibia, säger Normann.

Namibia importerar större delen av sin elektricitet, baserad på fossila bränslen, skriver COWI.

– Projektet är hållbart i alla ordets bemärkelser. Biomassakraftverk hjälper inte bara till att lösa problemen med minskande jordbruk: genom att gallra invasiva buskar och träd och starta produktion av träflis skapas