Neste säljer rekordmängd förnybar diesel

Förnybara biobränslens andel av Nestes omsättning på 3,3 miljarder euro var 828 miljoner euro i april–juni. Den jämförbara rörelsevinsten för förnybara biobränslen sjönk till 101 miljoner euro från 119 miljoner euro. Foto. Neste

USA:s beslut att dra sig ur Paris-klimatavtalet och president Donald Trumps politik som främjar fossila bränslen får inte Neste att svaja, uppger bolaget.

– Donald Trump talar mycket, men USA har ökat målen för förnybara bränslen, säger Nestes vd Matti Lievonen till nyhetsbyrån FNB.

Neste säljer cirka en tredjedel av sin biodiesel till Nordamerika. Oljebolagets rörelsevinst i april–juni minskade till 236 miljoner euro från fjolårets 282 miljoner euro.

Målet för biobaserad diesel har höjts med 5 procent för nästa år. Redan i år höjdes målet med 5 procent. Dessutom kan delstaterna i USA besluta om frågor ganska självständigt. I synnerhet har delstaten Kalifornien varit progressiv gällande biobränslen.

Oljebolaget Neste gjorde ändå ett sämre resultat på den amerikanska marknaden i april–juni. Resultatet påverkades, säger Neste, av att skattereduktionen Blender's Tax Credit i USA avslutades. Reduktionen hade en effekt på tiotals miljoner euro på resultatet.

Nedgången kan bli en engångsföreteelse, eftersom de båda största partierna i USA:s kongress har gjort ett lagförslag om att fortsätta med skattelättnaden till år 2020.I Finland har Neste byggt trafikstationer, som konkurrerar med S-gruppens ABC-stationer, tillsammans med Kesko. På trafikstationer finns förutom en bensinpump också en restaurang och butik och eventuellt också andra affärer.