Fortum moderniserar Ljusne Strömmars kraftstation

Fortums Ljusne Strömmar Kraftstation. Bild: Annika69.

Under det senaste året har Fortum investerar nästan 15 miljoner kronor på att modernisera och byta ut kontrollutrustningen i Ljusne Strömmar kraftstation. 

–Vattenkraften spelar en mycket central roll för Nordens elsystem och för vår förmåga att reglera den förnybara energin. Denna investering är ett led i att säkerställa anläggningens förmåga att leverera kraft framåt, säger Johan Nolander, projektledare på Fortum, och ansvarig för uppdatering av utrustningen.

Ljusne Strömmar, som byggdes 1945, är belägen i Ljusnans nedersta del och har en produktion som uppgår till drygt 250 GWh årligen. Det motsvarar elanvändningen hos ca 11 200 eluppvärmda villor.

Uppdateringen av kontrollutrustningen, som styr aggregatet, gör att en hög driftsäkerhet säkerställs och arbetet påbörjades sommaren 2018.Totalt är det en investering på 14,9 miljoner kronor.

– Att byta kontrollutrustningen förutsätter goda förberedelser, men i förlängningen leder det till att kraftverket kan hållas toppmodernt och i bra skick. Det underlättar dessutom underhållet eftersom det blir lättare att få tag på reservdelar, säger Johan Nolander på Fortum.