På grund av stadens många solfångare kallas sydtyska Freiburg ofta för “Suncity”. I sydöstra delen av Tyskland har den lilla, men livliga bayerska staden Straubing däremot fått namnet “ vetenskaps- och bioenergistad”. Regionen Straubing - Bogen har siktet på att bli nummer ett ifråga om exploatering av biomassa. Råvarorna härstammar från så kallade “Gäuboden” regionen i sydöstra Bayern. Där ligger ett av Tysklands skogrikaste områden, Bayerische Wald.
Straubing är känt även för sin årliga folkfest, Gäubodenfest. Den äger rum i slutet av augusti varje år och är näst störst i Bayern efter Oktoberfest med 1, 5 miljoner besökare. En betydande del av stadens egna invånare sysselsätter sig däremot med stort intresse med otaliga bioenergiprojekt även under ölfesten.
Ledande i Europa
Den som närmar sig staden Straubing längs floden Donau ifrån sydost, kan knappast undvika att se en stor pelletsfabrik och därtill en anläggning för tillverkning av biodiesel i hamnområdet.
Företaget Envivas pelletsfabrik har en kapacitet på 120 000 ton pellets per år, vilket gör den till ledande i Europa. Enviva pellets, tidigare CompaTec, är amerikanska Intrinergy Incorporations europeiska partner och DIN certifierade tillverkare av träpellets av varumärket 1Heiz.
Produkterna säljs här av en speciell 1Heiz-försäljningsorganisation. Envivas amerikanska moderbolag Intrinergy, med huvudkontor i Richmond, i delstaten Virginia, är ett av världens ledande biomassaföretag, med en kapacitet på över 500 000 ton pellets per år.
Jakt på trärester
Intrinergy har tillverkat och levererat trämaterial, flis och biomassa i USA och Europa sedan 2004. Nordisk Energi besökte nyligen dotterbolaget Envivas anläggning i Straubing.
Envivas pelletsfabrik är påtagligt synlig i Straubings hamn med sina blå skorstenar. Endast ett par hundra meter från floden Donaus långsamma flöde, på andra sidan av floden, där Bayerische Walds skogrika sluttningar börjar, vaktar en gammal vallfärdskyrka högt över regionen på en uppskjutande klippa, precis som en sista helgad utpost mitt i uppjagad industriell verksamhet.
Anläggningen har en kapacitet på 120 000 ton pellets per år. Fabriken hämtar trämaterialet från sju skogsföretag och lika många sågverk, delvis med egna lastbilar.
– Våra råvaror, sågspån, ved och flis härstammar från regionen kring Bayerischer Wald. Därmed förpestar vi i alla fall inte luften med onödigt långa vägtransporter, förklarar försäljningsbolaget, 1Heiz´s VD, Sylvester Snagl, vid ankomsten till Straubings hamn.
Belgisk expansion
Snagl berättar att Enviva även har en ny anläggning i Belgien, med en kapacitet på 60 000 ton. Anläggningen startar under de närmaste månaderna.
– Vi och vårt amerikanska moderbolag Intrinergy undertecknade nyligen också ett avtal om leverans av 480 000 ton träpellets per år till belgiska energibolaget Electrabel. Det är det hittills största kontraktet med biomassa någonsin för ett enskilt lokalt företag, betonade Sylvester Schnagl.
Enviva och Intrinergy sysselsätter totalt cirka 120 personer vid transaktioner i Förenta staterna och Europa.
– Vårt mål är att bli världsledande när det gäller produktion av hållbar biomassa. Vi strävar efter att bli en efterfrågad partner och leverantör för industri - och privatkunder som vill minska beroendet av fossila bränslen och reducera sina koldioxidutsläpp, säger Schnagl.
Först sönderdelas träavfall och massaved i anläggningen. Sågspån torkas därefter och restmaterialet pressas till pellets i flera maskiner.
– Våra 1Heiz träpellets säljs främst inom Bayern, i norra Österrike och i staden Salzburg, men de når även tyska delstater som Nordrhein - Westfalen, Hessen, Baden - Württemberg och Italien, genom våra underleverantörer, påpekar VD:n Sylvester Schnagl.
Ökad efterfrågan
Dessa leveransavtal innebär att Enviva produktion av träpellets måste höjas betydligt. Utsikterna för expansion är enligt Snagl därmed minst sagt ljusa.
– Avtalen är naturligtvis en stor utmaning. Vi räknar med att i slutet av detta år kommer moderbolaget Intrinergys totala kapacitet på biomassa att stiga till 1 300 000 ton per år, säger Snagl.
Vi fotvandrar genom pelletsfabrikens bullriga produktionshall. Ingenjören och produktionschefen Wolfgang Roiner, förklarar att det finns ett tjugotal sågverk inom en radie av 100 kilometer.
– Förutom de tidigare nämnda transporterna levererar dessa sågverk tjugo lass sågspån i genomsnitt per dag till vår pelletsfabrik. På en toppdag kan antalet uppgå till 30 eller 35 lass per dag, säger Roiner.
– Våra träpellets levereras med så kallade DIN-certifierade fordon, men också genom utvalda DIN - hållbarthetstestade logistikpartner. DIN är ett tyskt kvalitetsmärke med hållbarhetsstämpel. Komplett kvalitetskontroll från råvara till leverans garanterar en genomgående hög kvalitetsnivå, betonar Sylvester Snagl.
Han säger att goda förbindelser till hamnen i Straubing bidrar också till hållbara transporter och leveranser av pellets.
– Det finns också en potentiell direkt förbindelse längs Europas näst största vattenväg, Donau.
Dessa trimodala transporter nedbringar transportkostnaderna och möjliggör lägre priser, konstaterar Envivas VD, Sylvester Snagl.
Skräddarsydda pellets
De färdigt producerade 1Heiz pellets har en storlek på mellan 5 mm och 8 cm. Envivas pelletscylinder kan också klyva flismaterialet och pressa pellets allt efter kundens speciella behov.
– Just nu är efterfrågan stor på pellets eftersom många av våra kunder vill dra nytta av fördelaktiga priser under den ovanligt varma sommaren, berättar Schnagl.
Sylvester Schnagl minns med speciell tillfredsställelse förra årets maj månad, när det ledande tyska forskningsinstitutet, Stiftung Warentest, testade kvaliteten på pellets från tio olika tillverkare.
Alla testade pellets uppnådde betyget “bra”. Testvinnare med ett betyg på 1, 7 var dock Enviva med företagets 1Heiz - pellets och två andra leverantörer med samma totalpoäng.
Warentest, som även ger ut en tjock månadstidning, kom fram till att företagets produkter har hög värme värde, låg vittringsgrad och framför allt för att 1Heiz - pellets lämnar så lite aska och har även andra positiva miljöegenskaper. I alla andra avseenden uppnådde 1Heiz - pellets betyget “bra” eller “mycket bra”.
Biodieselfabrik för 60 miljoner euro
Straubing är dock inte bara produktion och distribution av pellets. Staden och det administrativa distriktet Straubing - Bogen och kommunen Aiterhofen har utvecklat ett karakteristiskt industriområde under varumärket Bio Campus, vilket har lett till imponerande företagsinvesteringar inom återvinning av förnybar energi.
Under år 2005 byggdes Bayerns största biodieselfabrik, Campa Süd, mittemot Envivas pelletsfabrik. Investeringen uppgick till 60 miljoner euro. Det blev dock svårt att hitta avsättningsmarknader och företagets likviditet sjönk dramatiskt.
I början av 2009 övertogs Campas produktionsanläggning dock av det internationella företaget TECOSOL och därmed kunde jobben räddas för de anställda.
Denna anläggning producerar idag flytande organiskt bränsle för motorer, el- och värmekraftverk efter normen VDIN 51605. Ursprunget för bränslet är vegetabilisk olja och vegetabiliska fettsyror. Även restprodukter från bearbetning av vegetabilisk olja kan också behandlas och omvandlas till nyttofordonsbränsle.
Centrum för bioenergiforskning
Pellets- och biodieseltillverkning i all ära, men bakom de goda förutsättningarna för förnybara energislag i denna region ligger dock Straubings banbrytande “Teknik och SupportCentre (TFZ), som stöder och samarbetar nära med två andra institutioner, som Straubings centrum för vetenskap och centrala agrara Raw Material Marketing och evolution Network, Carmen.
Dessa tre forskningsinstitut delar faktiskt samma kvarter, som århundraden var en fridfull klosterträdgård. Carmen är en förkortning av “Centrales Agrar-Rohstoff-Marketing- und Entwicklungs - Netzwerk e.V”. Nätverket är ledande centrum för energiforskning och - skolning i delstaten. Det grundades av Bajerns lantbruksminister år 2001.
Till anstaltens uppgifter hör att syssla med både grund- och tillämpad forskning, informera och även att främja bioenergimarknadernas utveckling. På anstalten finns tre olika enheter:
1) Forskningsanstalt, där fem högskolor finns och som finansieras av Bayerns vetenskaps- och forskningsministerium och av industribranschen.
2) Teknologi- och stödverksamhetsanstalt, som ägnar sig åt tillämpad forskning, gör undersökningar om fasta och flytande bränslen och vars verksamhet finansieras av Bajerns lantbruksministerium.
3) Carmen är i sin tur ett forsknings-, skolnings och informationscentrum, vars uppgift är att fungera som en opartisk och sakkunnig energirådgivare och samla samman sakkunniga från olika instanser.
– Bajerns lantbruksministerium investerade på sin tid drygt 38 miljoner euro i anstaltens planering och byggnation, minns Carmens talesman, Christian Schröter.
Tillsammans med vetenskapscentret byggdes även ett stort växthus. Där finns olika slags växter som är tillämpade för producering av energi. Nyligen tillfördes centret en utställningshall och en testverkstad för pelletsugnar.
Hus med energiväxter
– Den som vill arbeta med förnybara material som exempelvis biomassa, kommer att upptäcka att Straubing erbjuder ett idealiskt nätverk av forskning, teknik, företag, finansieringsinstrument och andra stödjande resurser, förklarar Christian Schröter
Carmen och närliggande Science Center samarbetar även med berömda tyska forskningsinstitutet, Fraunhofer. Över 4000 utländska gäster och experter besöker Science Center varje år.
– Studier och föreläsningar med masterexamen för studenter hålls ständigt i Science Center.
Cirka 70 anställda arbetar i vår byggnad. Vi har även en särskild lärostol för studier i etanol, förklarar Schröter.
Studier av snabbtväxande energiväxter
Studenterna i Masterprogrammet “Förnybara resurser” i Straubing kan också kombinera flera ämnen.
– Detta tvärvetenskapliga angreppssätt ger utmärkt fördjupad utbildning inom området för förnyelsebara energiråvaror, förklarar Schöter.
Carmen är en privat ideell organisation som grundades 1992.
– Vårt huvudmål är att göra tester, bearbeta och analysera information om användning och tillämpningar av förnyelseresurser, inklusive bioenergi, konstaterar Schröter.
Institutet överför enligt honom också information av konsulttjänster, utbildning och av utbildningsverksamhet.
– Vi försöker att öka allmänhetens intresse för förnybara resurser genom broschyrer, evenemang, mässor och utställningar, berättar Schröter.
Carmen förbereder även ortsspecifika analyser för beslutsfattare. Institutet anordnar och samordnar demonstrationsprojekt samt offentliggör expertbedömningar.
Samordning och expertbedömningar
Schröter drar sig till minnes att efter ett år sjönk det statliga stödet nästan 40 procent av samtliga investeringar. Idag har stödet sjunkit till 10 procent, vilket dock är en förväntad utveckling enligt Schröter.
– För oss är det viktigt att göra bedömningar och utvärdera projekt inom området för forskning och utveckling för förnybara resurser. Idag kan vi göra det även med klenare stöd från staten, påpekar Schröter.
Det är lätt att tror honom när man ser vilken beständig roll förnyelsebar energi idag spelar i stadens energiprofil.
Fler spännande reportage finns att läsa i senaste numret av Nordisk Energi!