Kärnkraftbolagen kan få en avgiftshöjning under nästa år på flera hundra miljoner kronor. Avgifterna ska bekosta hanteringen av radioaktiva rester från kärnkraftens barndom. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Kärnkraftverken ska slutbetala till Studviksfonden, vilken ska bekosta rivningen av de allra äldsta svenska kärnanläggningarna och slutförvar av de radioaktiva resterna.
Anläggningarna är Ranstadverket, reaktorn från Ågesta och två avstängda reaktorer från forskningsanläggningen i Studsvik.
I slutet av 2011 ska kärnkraftbolagens inbetalningar till Studsviksfonden upphöra, har riksdagen beslutat. Strålsäkerhetsmyndigheten föreslår nu att den höjs från 0,3 öre per kilowattimme producerad el till 1,4 öre.
– Det är en radikal ökning, men det beror på att på ett enda år ska vi ta in så mycket pengar så att det rimligtvis räcker till att avveckla och slutförvara det avfallet som uppstår av de här anläggningarna, säger Björn Hedberg som är enhetschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten till Ekot.
I Studsviksfonden fanns vid förra årsskiftet omkring 930 miljoner kronor. Svensk energi bedömer att med en avgiftshöjning så får kärnkraftsbolagen betala sammanlagt mellan 500 och 600 miljoner kronor till fonden nästa år.
– Vi är inte glada för den här typen av avgiftshöjningar och skattehöjningar, och då tycker vi att det är bättre att man arbetar igenom de här kostnadskalkylerna som är skälet till att man vill ha en avgiftshöjning, förlänger den nuvarande avgiften och återkommer med en förbättrad kostnadskalkyl, säger Svensk energis vd Kjell Jansson.
Strålsäkerhetsmyndigheten å sin sida menar att man vet väldigt lite om framtida kostnader, vilket motiverar en höjning.
– Dels är det osäkert vilken grad av kontaminering det finns i de här anläggningarna. Sedan är också frågan när de här åtgärderna kommer till stånd. Är det så att man avvaktar väldigt länge med vissa åtgärder blir det fördyringar, säger Björn Hedberg, enhetschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten till Ekot.