Det största energiprojektet i Älvdalens historia är nu klart. Spån, grot och massaved förvandlas till pellets i fabriken i Märbäck.
- Det är spännande och inspirerande men samtidigt en stor utmaning, säger initiativtagaren Björn Antonsson.
Efter ett och ett halvt år och 170 miljoner kronor i investeringar är produktionen nu i gång i pelletsfabriken i Märbäck i Älvdalen. Det återstår bara en del mindre justeringar innan produktionen går för
fullt.- Vi räknar med att producera minst 70 000 ton pellets om året, säger
Björn Antonsson.
Råvaran är bland annat grot, det vill säga grenar och toppar, spån och massaved som
kommer från sågverk och skogar runt om i Älvdalen. Materialet måste torkas innan det blir pellets och som en biprodukt får man värme som kommer att användas i det fjärrvärmenät som håller på att byggas i
Älvdalen.
Nytt affärsområde
Huvudägaren Rindi har under många år varit en växande aktör inom fjärrvärmeområdet i södra och mellersta Sverige. Idag driver företaget 14 fjärrvärmeanläggningar i mindre städer.
- Steget var inte så stort att ta från fjärrvärme till pellettstillverkning då det rör sig till stor del av samma råvara. Den stora skillnaden är att det bygger på en industriell process samt en
skoglig affärskompetens, inom dessa områden har vi därför stärkt kompetensen det senaste året, säger Hans-Peter Olsson, vd för Rindi biobränsle.
Rindi räknar med en omsättning på 350 miljoner kronor och då räknar
man även in en liknande fabrik i Vansbro och ett råvaruföretag.
Nya jobb
I Älvdalen har den nya fabriken skapat 20 arbetstillfällen.
- Den här kalla vintern hade vi nog kunnat sälja hur mycket som helst. Tyvärr så sätter ju kylan ned kapaciteten en del på industrierna så produktionen blir lägre. Men vi är nöjda, vi har i princip ingenting i
lager. Till sommaren eller hösten kommer vi att bygga upp större lager inför nästa vinter för att möta efterfrågan, säger Hans-Peter Olsson.
Antalet fjärrvärmekunder är än så länge inte så stort.
Anslutna lokaler
Ett 20-tal större lokaler som hyreshus, kommunala anläggningar, företag och kyrkan är anslutna.
- I sommar räknar vi med att ansluta ytterligare ett tiotal lokaler.
Sedan kan det bli aktuellt med villor, säger Hans-Peter Olsson. Det finns planer på att investera i ångturbiner för att även kunna producera el av spillvärmen. Just nu är det svårt att få en sådan produktion lönsam.
- Elpriserna är för låga i dag, men om de går upp så tänker vi producera el, säger Björn Antonsson.
FAKTA
Bränslepellets definieras som ett ”kort cylindriskt stycke avsett för eldning”. Rindis pellets är fri från tillsatser, tillverkad av gran- och furuspån från närbelägna sågverk. Råvarans sammansättning, lagringstid samt torkning gör att pelleten kan variera i färg. Detta påverkar dock inte pelletens egenskaper som bränsle. Eldning med pellets är ”klimatneutralt” vilket betyder att vid förbränning av pellets släpps det inte ut mer koldioxid än vad trädet förbrukar under tillväxten.