Ny miljonsatsning på fjärrvärme

Energimyndigheten och fjärrvärmebranschen satsar 10 miljoner kronor på en tvärvetenskaplig studie i forskningsprogrammet Fjärrsyn. Projektet ska ge bättre kunskap och verktyg för att utveckla nya affärsmodeller för fjärrvärme och fjärrkyla.

Klimatförändringar, energieffektivisering och en ökad konkurrens innebär att fjärrvärmeleveranserna sannolikt kommer att minska i framtiden. Mycket talar för att de nuvarande affärsstrategierna och affärsmodellerna inte är tillräckliga för att möta det framtida konkurrenshotet, trots att fjärrvärme är en resurssnål och miljövänlig uppvärmningsform.

 – Projektet kommer att ge fjärrvärmeföretagen insikt och nya verktyg att utveckla sina affärsmodeller. Med ny kunskap kommer branschen på bästa sätt att kunna möta kundernas och framtidens krav med ökad konkurrens och potentiellt minskad efterfrågan, säger Per Werton på Profu som är projektledare för forskningsprojektet.

 Fjärrvärmebranschen har av tradition varit stark på teknikforskning, men under de senaste åren har forskningen utökats till att även omfatta marknads- och omvärldsfrågor.
– Fjärrvärmebranschen har flera stora frågor som hänger ihop och för att få svar på dessa behöver man ta ett större grepp inom forskningen, vilket det här projektet är ett utmärkt exempel på. Jag tror att det kommer att ge oss en rad aha-upplevelser, men också riktlinjer för hur vi ska tänka för att på ett framgångsrikt sätt arbeta med affärsmodeller, säger Thore Sahlin, styrelseordförande i Fjärrsyn.

 ”Fjärrvärmens affärslogik och framtida affärsmodeller” heter projektet som leds av forskare på konsultbolaget Profu och Handelshögskolan i Göteborg och som engagerar en rad ledande forskare från olika samhällsvetenskapliga och tekniska discipliner.