Ny nationell pilotanläggning för biobränslen

En ny nationell pilotanläggning för bränslepellets och andra fasta, förädlade biobränslen, har invigt vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

 Det handlar om en pilotanläggning för fasta, förädlade biobränslen vid Biobränsletekniskt centrum (BTC) vilken nu kompletterats med en ny kvarn- och pelletslinje.
– Det är ett fantastiskt bra verktyg vi nu har för forskningen att förädla biomassa till ett säkert och bekvämt biobränsle, säger Håkan Örberg, chef för BTC-piloten, och Torbjörn Lestander, chef för BTK i ett pressmeddelande. Forskningsfokus ligger bland annat på nya råvaror, modifiering av biomassa/biobränslen, pelleteringsteknik och förädlade biobränslens kvalitet.

Forskargruppen driver bland annat det större projektet Pelletsplattformen tillsammans med den samlade svenska pelletsindustrin inom Pelletsindustrins Riksförbund (PiR), utrustningsleverantörer och Energimyndigheten.

Den senaste högteknologiska utrustningen har nu installerats i forskningspiloten BTC. Den utrustning som den senaste tiden installerats i anläggningen kommer bland annat från Bühlergruppen, med huvudkontor i Schweiz, som är en av världens största tillverkare av processutrustning för livsmedelsförädling men även av processutrustning för etanolproduktion samt malning och pelletering av biomassa.
– Det är vår senaste teknik i nedskalad form för att passa pilotförsök. Vi ser verkligen fram mot de reslutat forskarna kan åstadkomma med denna nya utrustning, säger Bühlergruppens koncernchef Calvin Grieder, som besöker BTC-piloten vid invigningen.

Idag åtgår cirka 1 procent av energin för att forma pellets från träpulver. Forskargruppen hoppas med den senaste tekniken kunna öka energieffektiviteten och därigenom uppnå än större miljömässiga fördelar för användning av bränslepellets.

SLU/BTK har dessutom fått ett 4-årigt uppdrag av Energimyndigheten att etablera BTC till en nationell forskningspilot för förädling av fasta biobränslen. I detta ingår att BTC-piloten även ska bli en viktig nod i EUs infrastruktur för att ta fram kunskap och utveckla framtida biobränslen.