Rik på avfall

– Den gröna energitekniken ger en teknologisk spjutspets som blir motorer för en ekonomisk tillväxt. Foto: Thomas Karlsson
– Den gröna energitekniken ger en teknologisk spjutspets som blir motorer för en ekonomisk tillväxt. Foto: Thomas Karlsson
– Mixen vi använder är som ett Coca-Cola-recept för gasreaktorn. Foto: Thomas Karlsson
– Mixen vi använder är som ett Coca-Cola-recept för gasreaktorn. Foto: Thomas Karlsson
– Att tränga undan det fossila tar sin lilla tid. Men det händer någonting just nu. Foto: Thomas Karlsson
– Att tränga undan det fossila tar sin lilla tid. Men det händer någonting just nu. Foto: Thomas Karlsson

Göran Persson tackade ja till sitt första uppdrag som ordförande i det privata näringslivet i november. Då hade hans sista krav på Scandinavian Biogas gått i uppfyllelse: bolaget hade byggt upp sina ekonomiska muskler.

Vägen har gått från nationell storpolitik till att kommunicera bioenergifrågor till makthavare. Uppdraget för Uppsalabolaget Scandinavian Biogas går i linje med posten som ordförande i statliga Sveaskog som han fick 2008.

Med hjälp av Göran Persson vill Scandinavian Biogas fortsätta att höja profilen internationellt.
– Det är flera saker som gör att jag tror på biogas. Jag tror på att det är ett inslag i framtida energiförsörjning. Men det finns inte bara en enda energiform. Det finns de som ser den gröna utvecklingen som en broms som står för stillastående och tillbakagång. Jag tror att den gröna energitekniken ger en teknologisk spjutspets som blir motorer för en ekonomisk tillväxt, säger han.

Göran Persson sade ja till jobbet efter ett års betänketid. Först hade han försäkrat sig om att företaget var ekonomiskt och kunskapsmässigt trovärdigt. Den kompetens som Scandinavian Biogas ska tillföra industrin handlar om en hög tekniknivå och leder till att maximera utfallet av biogas. Den gamla ledningen med grundaren Erik Danielsson i spetsen står till förfogande om Göran Persson skulle behöva hjälp.

Fin gas
Göran Persson poängterar skillnaden mellan fin och ful gas och förespråkar den fina som finns ovan jord som förnyelsebar biogas från bland annat avfall och jordbruk.  Användning av fingas (biogas) leder inte till någon ökning av koldioxid, medan den fula gasen som finns lagrad i marken innebär koldioxid ökning i atmosfären -Biogasen kan utgöra en del av det kretslopp som sker i naturen ovan jord. Energin finns där det finns levande varelser och kan utvinnas i form av metan. Den finns i övermått hos de som är fattigast i världen. Det växer så det knakar, det står på växtkraft. Det är attraktivt ur ett globalt perspektiv, säger han.

Egentligen handlar industriell biogasproduktion om en förfinad version av den teknik som kineserna redan använt sig av på sina gårdar i 3500 år.  Avfall och annat biologiskt material tillförs en reaktor med mikroorganismer, som i frånvaro av syrgas producerar metan och koldioxid.
– Vi är experter på att få rätt blandning av avfall för biogasen. Mixen vi använder är som ett Coca-Cola-recept för gasreaktorn. Om vi kan komma så nära kossan som möjligt så har vi lyckats, säger han.

Scandinavian Biogas fick nyligen en förfrågan från Sydkorea om att göra bioavfall till biogas och att minska slam och avfallsmängderna i staden Ulsan. Biogasreaktorerna är numera bland de modernaste i sitt slag i världen.
– Vi är i Korea eftersom rötslam och matavfall är ett jätteproblem att bli av med.  Vi gör gas av dessa produkter och löser stora avfalls och miljöproblem, säger han.

Växande marknadsandel
Göran Persson ser ingen motsättning i att sitta på flera stolar inom bioenergisektorn. Tvärtom anser han att uppdragen stärker varandra.
– Det fossila ska ut och ersättas av andra energiformer. För att klara det krävs att tona ner fokuset på bränslen och låta basen från biogasen komma direkt från grön produktion. Det finns plats för flera slag av bioenergi. Problemet är att det finns för litet biobränsle. Om målet är satt att nå 20 procent förnybart behöver det finnas mer produktion, säger han.

Ett potentiellt utvecklingsområde är att låginblanda träbränslen i koleldade kraftverk. Ett annat utvecklingsområde är att göra biogas av skogsavfall.

Trots alla fördelar som Göran Persson pekar på har biogasen än så länge en liten marknadsandel. Orsaken, som han ser det, är att energipriserna har varit för låga. Följden är att marknaden fortfarande är konservativ.
– Att tränga undan det fossila tar sin lilla tid. Men det händer någonting just nu. Stora bensinbolag som BP, Beyond Petroleum, och Shell har stora planer för biogas. Biogasen har en enorm kvalitet. Den ser faktiskt till så att oljan håller rätt tid. Det farligaste är om el- och oljepriserna faller i nivå. Då försvinner den ekonomiska basen för förnybara bränslen, säger han.

Han har den positiva inställningen att utgångsläget för biogasen är bra eftersom marknadsandelen bara kan växa.

– Jag skulle gissa att all kollektivtrafik som bussar, mindre bussar och taxibilar kommer att drivas på biogas framöver. Många biltillverkare har gjort det här på ett väldigt bra sätt. Infrastrukturen håller på att byggas upp, säger han.

BIOGAS
I Sverige har biogasbranschen fokuserat på att uppgradera rågasen till fordonsgas. Råvaran som används till biogas är slam och andra biologiska restprodukter från hushåll och jordbruk. Vid uppgradering av rågas till fordonsgas avlägsnas koldioxiden, och metanhalten höjs till 97 procent. Om metanet kyls ner kan gasen göras flytande och den blir enklare och billigare att transportera.

Läs del 2 av intervjun med Göran Persson i nästa vecka!

Detta och många fler reportage finns i senaste numret av Nordisk Energi!

Se även webbtv-inslaget "Biogasen skapar nya jobb"