Storbritannien planerar fusionskraftverk

Foto: fusion.org.uk
Foto: fusion.org.uk

Brittiska forskare har utarbetat planer för att bygga världens första kärnkraftverk för fusionskraft. Research Councils UK, som övervakar den brittiska regeringens utgifter för vetenskap och teknik, vill satsa på en 20-årsplan för ett fusionskraftverk som skulle kunna vara i drift omkring år 2030. Didcot i Oxfordshire är en av de föreslagna platserna för det så kallade Hiper-projektet.

Mike Dunne, projektsamordnare för Hiper, säger att visionen för Hiper är att mata en ständig ström av bränslepellets till reaktorn och spränga dem med laser i snabb följd för att generera en konstant ström av kärnfusion explosioner.
– Detta kommer krossa pelletsen till en hundradel av dess storlek i en miljarddels sekund, vilket gör det 10 gånger hetare än mitt i solen, säger han.

I rapporten, som är skriven av en grupp oberoende experter på fusion, föreslås att en sådan anläggning skulle vara tillräckligt stor för att generera stora mängder ström.

Storbritannien har den infrastruktur och den arbetskraft som behövs för nukleär fusion eftersom man redan har JET-fusionanläggningen i Culham i Oxfordshire. En av de största utmaningarna för Hiper-teamet blir att skapa ett internationellt konsortium för att möjliggöra mångmiljardprojektet.