Lägre elpris efter mildrad kyla

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile

Priserna stabiliserades på en lägre nivå på Nordpool på tisdagen och handelsvolymerna sjönk jämfört med i måndags, då reducerad kärnkraft och utbredd kyla i hela Norden drog upp spotpriserna mot rekordnivåer.
-Det är temperaturen som stigit. Inget annat har förändrats, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på branschföreningen Svensk Energi.
-Det har inte hänt något på produktionssidan och uppstarten av Oskarshamn 3 är fortfarande planerad till på torsdag, tillägger han.

I dag, tisdag, låg spotpriset i snitt på 1:44 kronor. I morgon sjunker spotpriset för el på den svenska marknaden till i snitt 1:30 kronor per kilowattimme, med en topp på 2:05 kronor per kilowattimme, visar Nordpools hemsida. Och i måndags var spotpriset i snitt uppe på 4:97 kronor per kilowattimme med en topp på 13:76 kronor på förmiddagen.

Hur priset rör sig framöver hänger till stor del på vad som händer med vädret, så länge inga stora förändringar sker i kraftproduktionen.

Spotpriserna för nästa dygn sätts vid lunchtid varje dag. Förändringar i utbud och efterfrågan efter det att de sätts regleras via en balans- och regleringsmarknad.
Samtidigt kvarstår stora skillnaderna på olika prisområden i Norden, skillnader som i måndags var extrema.

Det är NO2 (Bergen) och DK1 (Jylland) som sticker ut, med betydligt lägre spotpriser än i Sverige, Finland, Köpenhamnsområdet och större delen av Norge.

Enligt Magnus Thorstensson beror prisskillnaderna på begränsningar i överföringskapaciteten.
-Det är kraft som stängs in. I södra Norge har vi den största produktionsförmågan av vattenkraft i hela Norden, men den kan inte komma vidare i tillräckligt stor utsträckning då det saknas kablar.

-Samma sak gäller Jylland. Där är väldigt lite förbrukning och där är ganska mycket produktion, i form av vindkraft och kraftvärme.

I det danska fallet väntas skillnaderna dämpas framöver, då bygget av en ny kabel mellan västra och östra Danmark blir klart senare i år. Men vad gäller Norge är läget mer oklart.
-Jag känner inte till någon planerad förändring mellan södra Norge och Oslo. Däremot finns det en plan på en kabel mellan Oslo och Jylland. Men det är inte tillräckligt för att jämna ut skillnaderna, säger Thorstensson.

I november 2011 ska det svenska prisområdet också delas upp i flera delar, vilket väntas ge ett lägre spotpris i norra delen av landet och ett högre i den södra delen.
Diskussioner förs även om att länka samman den nordiska kraftmarknaden med den tyska EEX-marknaden.

(TT)