Örebro ger biogas för mellansvenska bussar

Foto: Erik Lundell
Foto: Erik Lundell

Biogasanläggningen i Örebro som producerar biogas sedan i höstas når full kapacitet i vår. Årsproduktionen blir sex miljoner normalkubikmeter biogas och utöver närområdet kommer hälften att levereras till Stockholmsområdet.

Den stora kunden idag är stadsbussarna i Örebro som den första oktober 2009 övergick helt till biogasbussar. Produktionsanläggningen vid Atleverket söder om Örebro ägs, liksom den del som försörjer den nya bussdepån med biogas av Swedish Biogas. Totala kostnaden blev 105 miljoner kronor varav 80 miljoner för anläggningen och resterande 25 miljonerna till att dra ledningar och till tankstället för stadsbussflottan.

40 procent av de grödor som används vid framställningen kommer från närområdet och består av organiskt material. En restprodukt från framställningen av biogasen är biogödsel, som säljs till jordbrukarna i närområdet.
– Biogödseln har ett högt näringsvärde och är kravgodkänd för ekologisk odling, säger marknadschef Sven-Göran Sjöholm på Swedish Biogas.

Energimängd på 60GWh

I tillverkningen av biogasen används utöver färskt gräs och sekunda spannmål bland annat våtmarksgräs från de stora fågelsjöarna och restprodukter från livsmedelstillverkningen i närområdet.
– I september förra året började vi inmatningen och snart finns gas för leverans motsvarande en energimängd på 60 GWh, vilket motsvarar drygt 6 miljoner Nm³. Det motsvarar i sin tur sex miljoner liter bensin eller dieselbränsle, säger Sven-Göran Sjöholm.

Örebro kommun tar i sitt reningsverk vara på biogasen, som vi köper in och distribuerar ut via vårt lokala nät.

Med Örebro kommun har Swedish Biogas ett 10-årskontrakt av halva sin årsproduktion av biogas, som driver innerstadsbussarna. För ändamålet byggde kommunens fastighetsbolag Örebroporten en ny bussdepå för såväl biogasdrivna stadsbussar som dieseldrivna regionbussar. Kommunens långsiktiga målsättning är samtliga bussar ska drivas med den lokalproducerade biogasen i framtiden.

Fler anläggningar
Idag finns det två publika tankställen i Örebro, som får biogas via ett nedgrävt ledningsnät. I Närke pågår utredningar om tankställen längs E18 från Örebro till Karlstad. I Lindesberg har kommunen tagit ett inriktningsbeslut om en framtida biogastillverkning.

Inom Swedish Biogas har det påbörjats satsningar på ytterligare tre biogasanläggningar i städerna Stockholm, Lidköping och Katrineholm.

Finansieringen av anläggningen i Örebro har gjorts med eget kapital och banklån och samma är tänkt att gälla kommande satsningar. Företagets affärsmodell är att bygga, äga och driva biogasanläggningar med stora och långsiktiga avtal på den producerade biogasen.

Intresset från lantbruket är stort vad gäller omvandlingen av grödor till biogas. Biogasanläggningar ses av lantbrukarna som en intressant lösning för att producera egen energi och förädla den egna gödseln. Djurgödsel och ibland grödor blir biogas och kretsloppet sluts i och med att biogödseln återförs till markerna.

Örebro kommuns satsning på biogas som fordonsbränsle kan bidra till att motsvarande 4 000 personbilar byter från bensin till den förnyelsebara biogasen. Nås den siffran kommer det fossila koldioxidutsläppet att minska med 14 000 ton per år.

Fakta
Atleverket är Örebro kommuns avfallsanläggning. Utvinning av deponigas sker både ur kommunens nedlagda Venatipp och ur deponin vid Atleverket. På ett år kan man utvinna deponigas med ett energiinnehåll på cirka 2 000 MWh ur Venatippen och cirka 18 000 MWh ur Atleverkets deponi. Detta motsvarar energiinnehållet i cirka 2000 kubikmeter eldningsolja. Gasuttag på Atleverket beräknas kunna ske ytterligare 30-40 år inom nuvarande uttagsytor. För att samla in den gas som bildas i de delar av tippen där tippning pågår läggs horisontella perforerade rör, så kallade dräner. Där tippen är avslutad används vertikalt borrade brunnar med slitsade rör ner till ursprunglig marknivå.

Läs detta och många fler reportage i senaste numret av Nordisk Energi!