Projekt KKV i Karlskrona under upphandling

I Bubbetorp utanför Karlskrona bygger kommunägda Affärsverken Karlskrona AB ett nytt kraftvärmeverk. Projektet har en budget på 750 miljoner kronor vilket gör det till en av de största investeringarna i Karskrona kommuns historia. Enligt tidplanen ska anläggningen gå i drift i maj 2012.

Från två webbkameror kan man följa bygget av kraftvärmeverket i realtid. Men än så länge är det inte mycket att se. Sprängnings- och markarbeten kommer att pågå till långt in på 2010 och inte förrän i april-maj lär man få se skymten av en byggkonstruktion.  

Bakgrunden
Bakgrunden till investeringen är att Affärsverkens befintliga fjärrvärmeverk idag utnyttjas maximalt. Därför beslöt kommunfullmäktige i Karlskrona 2007 att ett nytt kraftvärmeverk skulle byggas. Från början hade Affärsverken planer på att elda kraftvärmeverket med hushållsavfall, men det fanns ingen politisk majoritet i kommunstyrelsen för det förslaget. Skarpa protester från närboende bland andra som menade att kraftvärmeverket skulle släppa ut för höga halter av dioxiner i bebyggt område, fick Affärsverken att byta strategi. Ekonomiskt hade det kommunala energibolaget tjänat på att elda med avfall eftersom energibolag får betalt för att elda med det bränslet. Nu kommer soporna från Karlskronas hushåll att fortsätta köras till Västervik för förbränning, vilket knappast är någon miljövinsteftersom det medför långa lastbilstransporter och därmed  högre utsläpp av luftföroreningar.

Minskar utsläppen till en femtedel
Kraftvärmeverket kommer att ledas med biobränsle, främst flis som köps in från närområdet. I dag används oljepannor och el för att producera värme till fjärrvärmenätet i Karlskrona. I och med övergången till biobränslen kommer, enligt Affärsverkens preliminära beräkningar, det nya kraftvärmeverket att minska luftutsläppen till mindre än en femtedel av vad som släpps ut i dag i samband med fjärrvärmeproduktionen.

Men helt gör man sig inte av med oljeberoendet, en oljepanna kommer att komplettera biobränslepannan som reserv.  Pannorna har tillsammans en installerad effekt på 36 MW värme och 13 MW el. 

 

”Spänt bågen högt”

Länsstyrelsens krav på reningsgrad av rökgaserna är högt ställda.
‒ Länsstyrelsen har spänt bågen högt. Vi har ett miljötillstånd som är oerhört tajt och har investerat i den allra bästa reningen som finns på marknaden, hävdar Jan Svensson, vd på Affärsverken.

Genom rökgaskondensering kommer man att pressa ur den sista energin ur rökgaserna som används till att producera fjärrvärme (12 MW).

Upphandlingen

Upphandlingen av kraftvärmeverket har delats upp i åtta entreprenader. Hälften av dem är klara. Det handlar bland annat om markentreprenaden för grovterrassering, som tilldelats NCC.

Kraftvärmeverkets kommer att byggas intill Affärsverkens befintliga deponianläggning där det nu finns en bergsknalle. Berget ska sprängas bort och marken jämnas ut, ett arbete som inte beräknas vara klart förrän till sommaren 2010.
– Markarbetena kommer att ta nio månader, sedan är det två års byggtid för ett sådant här kraftverk, säger Jan Svensson.

De andra färdigupphandlade entreprenaderna avser bygget av en kontorsbyggnad och vågstation (JSP AB), en mottagningsstation (E.ON ES Sverige AB) samt en återvinningscentral, fördröjningsmagasin och pumpstationer (NCC).

Återstående upphandlingar
Efter långa förhandlingar blev det i oktober klart vilket företag som ska den stora process- och pannentreprenaden. MW Power, ett företag som ägs gemensamt av Metso och Wärtsilä, kommer att leverera samtliga pannor inklusive reservoljepannor.  

I november i år tog Skanska Sverige hem entreprenad E3, som omfattar husbyggnad och bränslehantering. Skanska räknar med att komma igång med husbygget i maj 2010.

Även om Affärsverken fick kommunstyrelsens tillåtelse att bygga kraftvärmeverket redan 2007, dröjde det till april i år förrän de fick det formella tillståndet, det så kallade igångsättningsbeslutet. Det kanske var lika bra det eftersom de nu fått bättre prismässiga villkor för upphandlingarna.
‒ För min del känns det som om vi kom i rätt läge att bygga på grund av finanskrisen, säger Jan Svensson.

Nu återstår två upphandlingar som avser turbin och generator (E5) samt intag och fördelningsstation (E8).

 

Kraftvärmeverket fakta:

Byggstart: 2009  

Klart för drift: 2010/2011(2012)

Investeringskostnad: Ca 550 MSEK

Primärt bränsle: Bränsleflis

Reservbränsle: Olja/bioolja

Uteffekt värme: Biobränsle: 38 MW

inklusive 12 MW från

rökgaskondensorn

Reserv: 40 MW olja/bioolja

Uteffekt el: 12 MW

Energiproduktion, värme 220 GWh

Energiproduktion, el 45 GWh

Verkningsgrad: 105 %

Bränsleförbrukning: Ca 300 000 m3 flis

Ca 800 m3 olja

Skorstenshöjd: Ca 70 m

Reningssystem: Multicykloner, elektrofilter

och rökgaskondensering

Ägare: Affärsverken Karlskrona AB

 

Läs detta och många fler reportage i senaste numret av Nordisk Energi!