Den sydsvenska kärnkraftsanläggningen Barsebäck är som bekant sedan flera år tillbaka inte i aktiv drift och man bedriver således här ingen elproduktion. Men man utövar nu underhållsdrift i avvaktan på nya myndighetsbeslut. Att avveckla kärnkraftsreaktorer är en avancerad process och till sin hjälp har man nu därför tagit fram en 3D-modell för att noggrant kartera hela anläggningsområdet och därmed få ett bättre beslutsunderlag.
Barsebäcksverket är en nedlagd kärnkraftsverksanläggning som ligger vid kusten mellan Malmö och Helsingborg. Kärnkraftverket kommer att vara bemannat fram tills att det kan rivas. Det är bolaget Barsebäck Kraft AB (BKAB) som nu arbetar med servicedrift, de tar hand om anläggningen och genomför projekt för att förbereda rivning. Eftersom det dröjer några år innan rivningen kan börja samlar nu BKAB erfarenheter såväl nationellt som internationellt i syfte att kunna riva anläggningen på ett säkert och kostnadseffektivt sätt.
Första digitalisering genomförd
– Barsebäcksanläggningen är väldokumenterad och grundkvaliteteten på data är god, men dokumentationen har varit gammalmodig, säger Ulf Månsson, teknisk projektledare på Sweco, det bolag som hjälper till med att ta fram den nya 3D-modellen över reaktorområdet.
Anläggningen byggdes på 60-talet och det finns idag ingen komplett 3D-modell över anläggningen.
– Originalritningen är handritad från början och har senare blivit digitaliserad i 2D och det är nu denna modell man nu vill bygga om till 3D, fortsätter Månsson.
3D som dokumentationsstöd
– Gamla data är värdefulla. Utmaningen är att veta hur man med modern teknik kan få ut det mesta av dem, säger Lars-Olof Jönsson, ingenjör på Barsebäck Kraft AB och fortsätter:
– Vår målsättning när vi startade upp samarbetet med Sweco var att snabbt skapa tidig nytta för vår pågående verksamhet men också inför den planerade rivningen av Barsebäcksverket. Den tidiga nyttan utnyttjar vi i vårt karakteriserings- och kartläggningsprojekt på Barsebäcksverket. Det innebär att 3D-modellen redan används som stöd i vår planering och dokumentation av radioaktiva prover och miljöfarliga ämnen.
FME
Till sin hjälp med att ta fram 3D-modellen har Sweco använt sig av FME Desktop (Feature Manipulation Engine) ett program för att manipulera eller bearbeta geografiska objekt (feature). Det är möjligt att göra allt från att byta dataformat, byta koordinatsystem, bearbeta geoobjekt eller strukturera om definitionen för ett dataset (schemat).
– FME är som en schweizisk armékniv inom GIS-världen. En stor styrka är att programmet kan läsa nästan 300 olika dataformat. och mer än 5 000 olika koordinatsystem. Vi kan dels läsa CAD-ritningar i 2D, men vi kan också automatisera flödesprocessen, vilket är bra då det är väldigt mycket underlag och stora mängder data vi behöver behandla, säger Månsson.
Rumsnummer nyckelinformation
Det första steget blev att applicera ett verkligt koordinatsystem där både mark och byggnadsinteriörer ingår, genom att använda FME och ett antal kontrollpunktfiler. Varje ritning separerades sedan i våningsplan och varje våningsplan lyftes upp till sin verkliga höjd över marken.
Rumsnummer innehåller nyckelinformation inom kärnkraftsindustrin så varje rum definierades och gavs attribut. Väggarna placerades med sin verkliga bredd, extruderades till 3D och sedan ”stansades” hål i golv för rum med en höjd som omfattade flera våningar. En meterstor kvadratisk grid genererades för anläggningens interiör. Sista steget i dataförberedelsen var att kombinera alla dessa data med data för geologi, ytor, radioaktivitet och kemiska provtagningar, och därefter skickades alla data till 3D Adobe PDF och 3D AutoCAD DWG.
– Alla analyser som kan kombineras med rumsliga data gör att vi kan se samband. Man kan till exempel se om föroreningar kommer i från mark eller inifrån byggnaden. Det är värdefullt när man samlar in partiklar från rummen och gör analyser. Hela anläggningen innehåller över 2 000 rum. I ett inledande projekt har 5-20 prover tagits i cirka 300 rum – något som måste gå snabbt och effektivt, säger Månsson.
Position på papper
Sweco tog även fram så kallade ”Intelligenta Papper”, positionsbestämda pappersutskrifter avsedda för kartläggning och provtagning både inomhus och utomhus och för återintegrering av resultaten i huvuddatabasen.
– Det är underlag som personalen kan ta med sig ut i fält. Kort och gott en avancerad ritning över rummet man ska gå in i. Dessa ritningar tas ut från 3D-modellen när vi har fått riktiga koordinater. Man kan på ritningen markera med en penna vart man har tagit sina prover. När ritningarna skannas tillbaka, positioneras de nedtecknade proverna per automatik, med provresultat från varje rum, avslutar Ulf Månsson.