Finland har nått goda resultat i försöken med att utveckla industriavfall till miljövänliga bränslen. Finlands Akademi undersöker för tillfället möjligheterna att förädla biobutanol och biogas till fordonsbränsle.
Butanolen, som kan utvinnas ur olika restprodukter från livsmedels- och skogsindustrin, tycks lämpa sig väl som bränsle för bensinmotorer. Metan som framställts ur biogas har visat sig vara ett mycket användbart fordonsbränsle tack vare sin effektiva produktionskedja.
Butanol är som bensin, ett kolväte, vilket innebär att butanolen består av kemiska grundämnen väte, syre och kol. De flesta förbränningsmotorer kan bränna butanol utan problem, framför allt modernare motorer. Detta faktum har lett till forskning om användning av butanol som bränsle tillsats och som ett alternativt bränsle.
Intresset för butanol som ett alternativt bränsle beror till stor del på det faktum att det har vissa betydande fördelar jämfört med etanol. Till exempel kommer en motor som körs på butanol har lättare start i kyla än en som använder etanol. Detta beror på en kemisk egendom kallas ångbildningsvärme. Bränsle måste förgasas innan den kan brännas i en motor, och butanol kan förgasas lättare vid låga temperaturer än etanol. Butanol är också mycket mindre avdunstning än både bensin eller etanol, och släpper ut mer energi än etanol vid förbränning.
Men det krävs ytterligare utveckling innan nya flytande drivmedel kan tillverkas.