Vattenfall: ”Ingen elbrist i vinter”

Foto: Vattenfall

Just nu står alla fyra reaktorerna stilla i kärnkraftverket Ringhals och en av de tre reaktorerna i Forsmark. Trots det räknar Vattenfall med att tillgången på el blir god i hela Sverige i vinter. 

Vattenkraftverken producerar för fullt och även kärnkraftverken Forsmark och Ringhals räknar med full produktion under vintermånaderna december – mars. För vattenkraften är det ett bra år. Tack vare riklig nederbörd finns det betydligt mer vatten i magasinen än förra året. Vattenkraften körs nu för fullt.

För kärnkraften går säkerheten före allt annat och man arbetar hårt för att genomföra planerade investeringar och revisioner och inte minst för att uppfylla de säkerhetskrav som Strålskyddsmyndigheten (SSM) och kärnkraftverken själva ställer.

Ringhals 3 har lämnat en fullödig rapport till SSM och den reaktorn står redo att startas så snart SSM känner sig nöjda med redovisningen. På Ringhals 4 pågår stora investeringsarbeten, som beräknas vara klara 20 oktober. Då kommer den tyngsta delen av Vattenfalls moderniseringsprogram inom svensk kärnkraft att vara genomförd.

Arbetet på övriga reaktorer fortgår planenligt. Enligt planerna ska alla reaktorer vara igång från början av december.