Agenda för hållbara biobränslen

Oppositionen i landet har krävt att bensinen dras bort från marknaden på grund av den dåliga efterfrågan. De tyska bilisterna litar inte på E10-bensinen trots att 90 procent av personbilarna på tyska vägar kan använda det här bränslet.
Oppositionen i landet har krävt att bensinen dras bort från marknaden på grund av den dåliga efterfrågan. De tyska bilisterna litar inte på E10-bensinen trots att 90 procent av personbilarna på tyska vägar kan använda det här bränslet.
Debattens vågor gick höga på ”Fuel of the Future”-kongressen. Deltagarnas intresse gällde speciellt sådana presentationer som handlade om de krav och bestämmelser som idag ställs på biobränslen och om konsekvenserna för de olika ländernas marknader och för olika former av biobränslen. Foto: Markku Björkman
Debattens vågor gick höga på ”Fuel of the Future”-kongressen. Deltagarnas intresse gällde speciellt sådana presentationer som handlade om de krav och bestämmelser som idag ställs på biobränslen och om konsekvenserna för de olika ländernas marknader och för olika former av biobränslen. Foto: Markku Björkman

Samtidigt med årets hittills största höjning av tyska bensinpriser i slutet av januari i år samlades cirka 400 representanter för internationella biodieselsektorn vid 8:e “Fuels of the Future” kongressen i Berlin för att utbyta erfarenheter och diskutera produktion, utveckling och användning av hållbart biodrivmedel.

 

Försäljning av bensin med tio procents inblandning av etanol (E10) inleds nu på bred front på bensinstationerna i Tyskland. Intresset var speciellt stort för sådana kongresspresentationer och workshops, som handlade om de krav och bestämmelser som idag ställs på biobränslen och om konsekvenserna för de olika ländernas marknader och för olika former av biobränslen.

 

Biobränslemarknaden i Centraleuropa håller fortfarande på att återhämta sig efter den ekonomiska krisen. På sina håll, däribland i Sverige, minskade exempelvis försäljningen av E85 under förra året cirka 25 procent. Även i andra länder sjunker intäkterna från biobränsleframställningen betänkligt i takt med höjda skattebördor. På “Fuels of the Future” - kongressen rådde det dock enighet om att biobränsle tillhör framtiden och att ett gemensamt regelverk måste vara bindande för alla.

 

Bakgrunden är EU-kommissionens direktiv till industrin, regeringar och icke-statliga organisationer att inrätta system för certifiering av hållbara biobränslen.

 

Hårdare regler

På kongressen redogjordes för de standarder som biobränslen måste motsvara för att bli erkända i EU. Ett av huvudkriterierna är att systemen kontrolleras av oberoende granskare som ser över hela produktionskedjan.

 

Kommissionen kräver också att biobränslet ska ha 35 procent lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med fossila bränslen, en gräns som kommer att höjas till 50 procent 2017. EU:s krav på certifieringssystem för biobränslen är än så länge de hårdaste i världen.

 

Företrädare för den världsledande tyska bio bränslebranschen, var trots allt optimistiska på grund av att det i år kommer att finnas tillräckliga mängder av produkter på marknaden vars certifiering har avslutats i tid.

 

Däremot kritiserades den långsamma tilllämpningsprocessen i EU:s andra medlemsländer av flera talare. Det faktum att de tyska systemen ännu inte godkänts av EU-kommissionen har visat sig vara ett allvarligt hinder på internationell nivå.

 

– Bristen på ömsesidigt godkända nationella system och bristen på biomassa från EU-länder för närvarande får inte störa våra inhemska marknader eller skapa allvarliga konkurrensnackdelar exempelvis för tyska tillverkare, sade Helmut Lamp, ordförande för tyska Bioenergiföreningen, BBE.

 

Lamp uppmanade EU-kommissionen att sätta press på de övriga medlemmarna så att förordningen efterföljs.

 

Olika mått

Med hänvisning till utvinning av oljesand i Kanada, råolja i Nigerdeltat och till de enligt

honom högst äventyrliga oljeborrningarna ute till havs, ansåg Lamp, att oljeindustrin inte är i samma utsträckning förpliktad att uppfylla de höga krav på naturskydd och minsta möjliga klimatpåverkan i samband med oljeutvinning, som biobränslebranschen.

 

– Jag uppmanar de närvarande politikerna att vidta alla nödvändiga åtgärder för att undanröja detta missförhållande, underströk Helmut Lamp.

 

Sedan januari 2011 måste biobränsle, som används i Tyskland, uppfylla de hållbarhetskriterier som har fastställts i EU-direktiv 2009/ 28/EG.

 

Enligt Lamp skonas därigenom framför allt värdefulla ekosystem. Riktlinjerna bidrar enligt kommissionen också till en betydande minskning av växthusgaser.

– Genom att praktiskt tillämpa hållbarhetsregeln inom biobränslesektorn och genom att upprätta lämpliga certifieringssystem, har den tyska biobränslebranschen skapat förutsättningar för en juridiskt bindande dokumentation av hållbarheten i de produkter som den marknadsför, konstaterade Helmut Lamp.

 

Dioxinhysteri

Med hänvisning till senaste tyska dioxinskandalen, som främst drabbade landets ägg- och köttproducenter, ansåg ordföranden för EU:s organ för främjande av olje- och proteinväxter, UFOP, Klaus Kliem, att biodieselindustrin misstänkliggjordes orättvist i tysk massmedia.

 

Skadan för branschens image bland allmänheten blev enorm, eftersom tillverkningen av biodiesel, blandade fettsyror, produktion av dioxin och rent kriminellt nyttjande av dioxinhaltiga fettsyror i djurfoder förväxlades på ett vilseledande sätt i tidningar, tv- och i radio, fastslog Klaus Kliem.

 

Ordföranden för UFOP konstaterade att biodieselbranschen bör reagera på dessa falska meddelanden med en adekvat riskhantering.

 

Österrikiske professorn, Martin Mittelbach, från Graz:s Tekniska universitet gav Klaus Kliem ett lugnande besked: – Tillverkning av biodiesel och bildandet av dioxin är två helt autonoma processer som utesluter varandra, sade Mittelbach.

 

Outnyttjade resurser

Marknadsläget för biodiesel i Tyskland är enligt Kliem fortfarande besvärligt och av den totala produktionen av cirka 2,5 miljoner ton utnyttjas endast 50 procent av den tillgängliga kapaciteten.

 

Därför krävde Klaus Kliem en skattebefrielse för biodiesel, åtminstone för den ännu outnyttjade mängden på drygt 400.000 ton.

– Det är en kvantitet som krävs för att upp- fylla behovet. Det skulle ge små och medelstora producenter som producerar biodiesel och vegetabiliska oljebaserade bränslen samt näringsidkare ett nytt perspektiv, sade Klaus Kliem.

 

UFOP-ordföranden räknar med att försäljning av bioetanol i Tyskland mycket väl kan öka från dagens 0,9 till 1,5 miljoner ton.

– Det råder dock ingen tvekan om att den nödvändiga tekniska omvandlingen av bensinmackar och distribution och etanolens introduktion kommer att ta tid och ske endast ske

gradvis, sade UFOP ordföranden.

 

Oklara normer i USA

Det var inte bara europeiskt biobränsle som diskuterades på ”Fuels of the Future” - kongressen. Joe Jobe från USA:s nationella biodieselstyrelse, NNB, berättade om biodieselmarknaden i USA och om dess marknadsandel, utmaningar och perspektiv.

 

– Den osäkerhet som fortfarande omger den amerikanska biodieselskatten och genomförandet av förnybara bränslen, som hos oss kallas för Standard - 2, gjorde 2010 till ett tufft år för oss alla, sade Jobe.

 

Jobe ansåg trots allt att år 2011 har potential att bli ett rekordår för produktion av biodiesel i USA. Strax före julhelgen undertecknade president Obama en ny lag om betydande skattelättnader för biobränslen.

 

Jobe räknar därför med att även lagstiftningen tar ett ordentligt kliv framåt inom biodieselsektorn. Joe Jobe sade sig vara medveten om att det är många inom branschen även i USA, som har begränsade kunskaper om denna relativt nya lagstiftning. Därför organiserar NNB i år ett stort antal kostnadsfria konferenser och workshops, där branschens främsta experter behandlar den nya lagen, RFS2, till minsta “mutter och skruv”.

 

– Dessa evenemang är verkligen ett måste för de som på allvar vill delta i gestaltningen av biodieselindustrins framtid, betonade Joe Jobe.

 

Tysk E10 på väg

Inom loppet av första kvartalet i år kommer bensin med tio procents inblandning av etanol (E10) att börja säljas på bred front på bensinstationerna i Tyskland. På grund av etanolens lägre energiinnehåll uppskattas bränsleförbrukningen öka med omkring 2-3 procent jämfört med om bilen körs på vanlig 95-oktanig bensin.

 

Vid ett särskilt forum på ”Fuels of the Future” – kongressen diskuterades E10 och dess marknadspotential i Tyskland

– Ökningen av inblandad etanol från 5 till 10 procent är en viktig impuls för biobränslemarknaden. Dess potential stiger avsevärt genom genomförandet av E10. Följaktligen kommer den tyska produktionen av bioetanol att öka, men i och med införandet av E10 är bioetanolens kraft allt annat än uttömd, sade chefen för tyska jordbruksministeriets avdelning för biobaserad ekonomi, hållbart jordbruk och skogsbruk, Clemens Neumann.

 

Det nya bränslet innehåller 10 procent bioetanol i stället för 5 procent etanol som 95:an. Meningen är att det ska minska på utsläppen av drivhusgas. Kritik har dock riktats mot E10 på grund av att en tredjedel av bilarna inte klarar av att använda E10-bränslet. Enligt Neumann finns det redan långtgående planer på att höja inblandningen av etanol så som det beskrivs i tyska regeringens senaste energipolitiska program.

 

När vi har utvecklat nya förfaranden för att kunna optimera energieffektiviteten och minska emissioner kan andelen bioetanol i bränslet höjas ytterligare. Därigenom kommer även dess råvarubas att växa avsevärt, konstaterade Clemens Neumann.

 

Günter Festel, försäljningschef för företaget Butalgo, förklarade hur vegetabiliskt avfall kan förvandlas till högvärdig bioetanol.

 

Opåverkad matproduktion

Enligt Festel har forskare på Frankfurts universitet förändrat jästceller så att de kan omvandla ett bredare spektrum av socker ur växtavfall som exempelvis vete, ris och halm till alkohol som sedan kan användas som biobränsle.

 

– Bioalkoholer, som produceras med hjälp av mikrobiell fermentering, är sådana andra generationens biobränslen som inte påverkar livsmedelsproduktionen i världen. Vegetabiliskt avfall finns i stora mängder och de innehåller en blandning av komplexa sockerarter inklusive så kallade hexoser och pentoser, som kan jäsas till alkohol, sade Festel.

 

Kolhydrater består, enligt Festel, av dessa enkla sockerarter eller av sammansatta, dvs. föreningar av två eller flera enkla sockermolekyler. Glykos eller druvsocker (C6H12O6) är en vanlig hexos.

 

– Eftersom dessa insatsvaror utgör den största delen av kostnaderna för förädlingen, behöver vi omgående en snabb och effektiv omvandling av allt socker. Just nu råder det brist på mikrober som effektivt konverterar både hexosers och pentoser till etanol, men vi räknar med att kunna lösa även detta problem snart, förklarade Gunter Festel.

 

Halm blir fordonsbränsle

Bioteknisk konvertering av biodrivmedel från halm presenterades av André Koltermann från Süd - Chemie AG, som är ett kemiföretag för katalysatorer och så kallade absorbenter och som bygger för närvarande den hittills största anläggningen för bioteknisk produktion av andra generationens bioetanol, så kallad cellulosa - etanol.

 

Vid staden Straubings Biocampus i Bayern har Koltermanns team byggt upp en demonstrationsanläggning, som beräknas ge 1000 ton biobränsle per år från och med slutet av 2011. Under ”Fuels of the Future” – konferensens andra fora debatterades även växthusgasernas följder för biodieselproducenter i stort.

 

Tysken Jörg Bernard från företaget Südzucker AG berättade om framtida normer och tekniska premisser för bioetanol. Han framhöll bland annat att förutom ökad konkurrens från import och ökade priser för biomassa, har beskattningen av biodiesel påverkat marknaden mest.

 

– B100 är inte längre lika konkurrenskraftig på marknaden och trenden visar att användningen går mot mer inblandning, sade Bernard.

 

Särskilt utsatt för konkurrensen är mindre anläggningar vars produktionskostnader är högre än större anläggningars.

 

– Dessutom köper oljebolagen hellre stora kvantiteter. Detta har resulterat i att mängd småskaliga anläggningar har tvingats stänga. Eftersom ren vegetabilisk olja inte beskattas lika mycket, finns en möjlighet att fler konsumenter börjar se detta som ett alternativ till biodiesel, sade Bernard i slutet av sin presentation.