Kärnkraftsindustrin beredd att ta itu med klimatförändringen

- Kärnkraften kommer att kunna leverera 25 procent av världens el och 1000 gigawatt i form av låga koldioxidutsläpp från nya kärnkraftverk år 2050, sade generaldirektör för World Nuclear Association, Agneta Rising. Foto: för World Nuclear Association

- Kärnkraftsindustrin står redo att hjälpa till med att lösa problemet med klimatförändringen. Kärnkraften kommer att kunna leverera 25 procent av världens el och 1 000 gigawatt i form av låga koldioxidutsläpp från nya kärnkraftverk år 2050, sade generaldirektör för World Nuclear Association, Agneta Rising, som talade på New York Times internationella ”Energy for Future”- konferens i Paris den 9 december.

IEA:s tvågradersscenario kräver en stor omställning till lägre koldioxidutsläpp fram till mitten av detta århundrade om en farlig klimatförändring skall kunna undvikas.

Detta scenario omfattar 18 procent av den globala elproduktionen, som tillhandahålls av kärnkraften 2050, är det största alternativa bidraget med låga koldioxidutsläpp. För att kunna uppnå detta mål måste den globala kärnkraftkapaciteten mer än fördubblas.

Enligt Agneta Rising byggs det för närvarande sextiofem reaktorer runt om i världen, den största kvantiteten på 25 år.

- Men tempot av nybyggnationer är ännu inte tillräckligt högt för att kunna motsvara den expansion som krävs för att nå IEA:s mål. För att kärnkraften ska kunna växa snabbare krävs det fler rättsliga regler och effektivare säkerhetsparadigmer, sade Rising.

Hon konstaterade att kärnavfall bedöms som en självklarhet av regeringar som misslyckats med att kommunicera om det. Denna tystnad om kärnkraften i diskussionerna om klimatförändringen vilseleder allmänheten. Rising betonade att det behövds stöd både för nuvarande beprövade kärnkraftverk och för vidareutveckling av ny kärnteknik.

- Vi måste investera även i utveckling av mindre reaktorer som är mer flexibla när det gäller distribution. Dessutom måste kärnkraftbranschen kooperera bättre med tillverkare av intermittenta förnybara energikällor, bränna använt bränsle för att minska avfallet och utnyttja ekonomiska resurser.

Chefen för det Internationella energiorganet, Fatih Birol, betonade under konferensen att om regeringarna menar allvar med sina nukleära satsningar bör de omgående sätta upp de rätta ramarna för investerare, på grund av de enorma utmaningarna som stora investeringar ställer på de avreglerade marknaderna.

World Nuclear Association, WNA, är en branschorganisation som representerar den globala kärnkraftsindustrin. Dess uppdrag är att främja förståelse för kärnenergi och att bana väg för kärnteknisk expansion. WNA organiserar branschexpertis i arbetsgrupper, internationella konferenser och kommunicerar med allmänheten om kärntekniska frågor genom bl. a World Nuclear News.